Mirno rješenje
7

Donald Trump savjetovao Xi Jinpinga da se lično suoči s demonstrantima u Hong Kongu

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump savjetovao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga da se lično sretne s demonstrantima u Hong Kongu jer smatra da bi mu to omogućilo mirno rješenje sadašnje krize, javlja AFP.

"Ako se predsjednik Xi Jinping direktno i lično sretne s prosvjednicima, uslijedit će sretan i pozitivan završetak problema Hong Konga. U to ne sumnjam", napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Objasnio je tako da bi tvit objavljen dan ranije mogao da se shvati kao poziv na susret s kineskim predsjednikom na kojem bi razgovarali o Hong Kongu. Osim toga je izrazio želju da Kina humano radi na rješenju problema Hong Konga.

Trumpova administracija, koja je mjesecima u direktnom trgovinskom ratu s Kinom, dugo je bila vrlo diskretna u vezi s krizom.

Američki predsjednik je početkom jula ocijenio da demonstranti traže demokratiju i da je riječ o kineskom unutrašnjem problemu, što je izazvalo kritike jer nije zauzeo čvršće stajalište.

Sukobi između policije i demonstranata u Hong Kongu traju deset sedmica i najveća su kriza od povratka tog velegrada pod kinesku vladavinu 1997. nakon što je bio pod okriljem Velike Britanije od 1842.

Kineski ambasador u Londonu Liu Xiaoming rekao je u četvrtak da će upotrijebiti svoje ovlasti da uguši proteste u Hong Kongu ako se situacija pogorša nakon što su neki demonstranti, kako je rekao, pokazali elemente terorizma.

Ambasador Liu je optužio neimenovane strane sile da potiču nasilne demonstracije u Hong Kongu.