Svijet
0

Donald Trump: Rusi nisu krivi za pad leta MH17

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump smatra kako ne postoji dovoljno dokaza kako bi se proruski separatisti optužili za obaranje leta MH17 iznad Ukrajine u julu 2014.

Ova tvrdnja dolazi unatoč brojnim dokazima američkih i holandskih istražitelja. Naime, utvrđeno je da je letjelica Malaysia Airlinesa pogođena projektilom BUK raketnog sistema ruske izrade.

"Oni tvrde kako nisu krivi. Možda oružje jeste njihovo, ali oni ga nisu koristili, nisu ga ispalili, a čak su i rekli kako je druga strana oborila letjelicu kako bi njih okrivila", rekao je Trump.

Prilikom pada u junu 2014. poginulo je 298 putnika. (Foto: EPA)
Prilikom pada u junu 2014. poginulo je 298 putnika. (Foto: EPA)

Također je rekao kako bi se Amerika trebala baviti sopstvenim problemima, a ne nečim što se, prema njegovim riječima, ionako nikada neće riješiti.

"To što se desilo je strašno, ali najvjerovatnije nikada nećemo saznati pravu istinu. Samo mali broj ljudi zna šta se zaista desilo. Jedan od njih je vjerovatno Vladimir Putin, ali kao što znate on o tome neće nikada progovoriti", smatra kandidat za predsjednika SAD-a.

Naime, američke obavještajne službe uvjerene su kako je ruska vlada umiješana u pad aviona, jer prema njihovim procjenama proruski separatisti nikada ne bi bili u stanju upravljati BUK raketnim sistemom bez prethodne obuke u Rusiji, prenosi CNN.