Donald Trump proglasio vanredno stanje zbog izgradnje zida

Klix.ba
15.2.2019. u 17:09
8
61
Donald Trump proglasio vanredno stanje zbog izgradnje zida
8
Donald Trump proglasio vanredno stanje zbog izgradnje zida Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje u namjeri da tim potezom zaobiđe proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom ustavu raspoređuje budžetska sredstava, a sve kako bi uspio pronaći potrebna sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom.
Predsjednik Trump je i ranije govorio o mogućnosti proglašenja vanrednog stanja i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada vlade. Trump proglašenje vanrednog stanja vidi kao način za pronalazak sredstava kojima će platiti zid na granici s Meksikom koji je obećao za vrijeme predizborne kampanje.

Demokratski i republikanski političari oštro su osudili plan predsjednika Trumpa o korištenju vanrednih ovlasti za plaćanje graničnog zida s Meksikom, a pojedinci su ga optužili za "grubu zloupotrebu moći".

Proglašenje vanrednog stanja omogućilo bi Trumpu pristup milijardama dolara za njegov projekt.

Kroz oba doma Kongresa je kasno sinoć i jutros po našem vremenu prošao dvostranački kompromisni zakon o finansiranju savezne vlade. Taj zakon osigurat će više od 300 milijardi dolara za ministarstvo nacionalne sigurnosti i niz drugih agencija do 30. septembra.

Isti zakon za Trumpov zid predviđa 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Trumpu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.

Taj zakon treba potpisati predsjednik Trump, a sinoć je Bijela kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja u SAD-u.

Budući da su glasanja u Kongresu održana kasno sinoć, Trumpovo potpisivanje zakona i deklaracije o proglašavanju vanrednog stanja odgođeni su za danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: