Došla umjesto oca
443

Donald Trump poslao kćerku Ivanku na sastanak svjetskih moćnika na Samitu G20

Klix.ba
Ivanka Trump (Foto: EPA)
Ivanka Trump (Foto: EPA)
Američki predsjednik Donald Trump nije se pojavio na današnjem sastanku svjetskih lidera na Samitu G20, a umjesto njega, velikim moćnicima pridružila se njegova kćerka Ivanka. Trump je za to vrijeme održao sastanak sa liderom Indonezije.

Ivanka je inače u Bijeloj kući zaposlena kao predsjednikova savjetnica, ali u slučaju opravdanog odsustva, predsjednike na Samitu G20 obično mijenjaju visoki državni zvaničnici. Dosad se nikad nije desilo da neko pošalje savjetnika.

Trump se pri kraju Samita pridružio Ivanki na mjestu između britanskog premijera i kineskog predsjednika. Tokom njegovog odsustva, Ivanka nije dala nikakav značajan doprinos u ključnoj sesiji o migracijama i zdravlju u Africi.

Mnogi Amerikanci osudili su putem društvenim mreža ovaj Trumpov potez komentarišući kako "vlasnica modnog brenda ne zaslužuje sjediti na tako visokom diplomatskom sastanku".

Ivanka se već ranije na Samitu G20 pridružila ocu na sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. Prisustvovala je i u aprilu na samitu žena G20 u Berlinu gdje je branila oca govoreći kako je on "šampion koji podržava porodicu i pomaže im da uspiju".