Ksenofobičan istup
6

Donald Trump poručio članicama Kongresa da se "vrate odakle su došle"

M.A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je u nedjelju u nizu tvitova da bi progresivni demokratski kongresmeni trebali da se vrate u zemlje iz kojih su došli. Ove natpise je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi nazvala ksenofobičnim.

"Tako je zanimljivo vidjeti 'napredne' demokratske članice Kongresa, koje su izvorno došle iz zemalja čije su vlade potpuna katastrofa, najgore, najkorumpiranije i nesposobnije bilo gdje u svijetu (ako uopće imaju funkcionalnu vladu), da sada glasno i zlobno govore ljudima u SAD-u, najvećoj i najmoćnijoj naciji na zemlji, kako će naša vlada biti vođena", napisao je Trump na Twitteru u nedjelju ujutro.

Trump nije precizirao na koga misli, ali se njegov post vjerovatno odnosio na četiri naturalizirane Amerikanke i to Alexandriju Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayannu Pressley i Rashidu Tlaib.

Ove četiri žene su se suprotstavile Trumpu o nizu pitanja, uključujući i tretman migranata u imigracionim zatvorskim objektima. Ocasio-Cortez, Pressley i Tlaib su rođene i odrasle u SAD-u, dok je Omar rođena Somaliji i postala je državljanka SAD-a kada je imala 17 godina.

"Zašto se ne vrate i pomognu u popravljanju potpuno slomljenih i zaraženih mjesta iz kojih su došle? Tek onda se vratite i pokažite nam kako se to radi", dodao je on.

Nancy Pelosi je odgovorila da je Trump, rekavši da četiri američke članice Kongresa trebaju da se vrate u svoje zemlje, ponovo potvrdio svoj plan da "ponovo učini Ameriku velikom".

"Naša raznolikost je naša snaga i naše jedinstvo je naša snaga", istakla je ona.

U drugom tvitu, Pelosi je napisala da kategorično odbacuje Trumpove "ksenofobične komentare koji su značili podjelu nacije" i da bi predsjednik umjesto toga trebao raditi s demokratama na humanoj imigracionoj politici.