Poginule 72 osobe
107

Donald Trump osudio hemijski napad u Siriji: Kada ubijete nevine bebe tada prelazite granicu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik SAD-a Donald Trump osudio je ubijanje desetina civila na sjeveru Sirije u napadu hemijskim oružjem koji su izvele vladine snage.

"To je uvreda za čovječanstvo. Kada ubijete nevinu djecu, nevine bebe, male bebe, tada prelazite mnoge linije", rekao je.

U svom obraćanju nije spominjao Rusiju, sirijskog saveznika, koja je kazala kako su hemijsko oružje možda aktivirali pobunjenici. Ali, američki izaslanici u UN-u optužili su Rusiju da "pokriva" Damask.

"Rusija stalno koristi iste lažne priče kako bi skrenula pažnju sa svog saveznika u Damasku. Kada UN konstantno podbacuju u ispunjavanju svoje dužnosti, onda su države primorane poduzeti vlastite akcije", rekla je Nikki Haley tokom debate u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

Prema podacima britanske posmatračke grupe u Siriji, 20 djece i 52 odrasle osobe ubijene su u ovom hemijskom napadu u provinciji Idlib. Na snimcima su prikazani nedužni civili i djeca kako povraćaju, guše se i izlazi im pjena na usta. Svjetska zdravstvena organizacija i medicinska dobrotvorna udruženja te Ljekari bez granica kazali su da su to simptomi izloženosti nervnim sredstvima.

"Moj stav prema Siriji i Assadu se mnogo promijenio. Sada pričamo o sasvim drugom odnosu. Vidjet ćete", rekao je Trump novinarima.