Uključena i porodica
3

Donald Trump nije prijavio međunarodne poklone vrijedne 300.000 dolara dok je bio predsjednik

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
State Department je otkrio da je Donald Trump sa porodicom primio 117 neprijavljenih poklona uključujući bodež vrijedan 35.000 dolara.

Donald Trump, zajedno s ostalim članovima porodice Trump, propustio je prijaviti više od 100 poklona u vrijednosti od gotovo 300.000 dolara koje su dobili od stranih vlada. Pokloni su primljeni tokom tokom Trumpova predsjedničkog mandata između 2017. i 2020. godine.

Ivanka Trump, njen suprug Jared Kushner i njihova djeca također su navodno odgovorni za 33 neobjavljena poklona u vrijednosti od gotovo 82.000 dolara.

Zakon o stranim poklonima i odlikovanjima zabranjuje predsjedniku i saveznim dužnosnicima zadržavanje stranih darova čija vrijednost prelazi 415 dolara.

Pokloni koje su dali dužnosnici poput kineskog predsjednika Xija i saudijskog prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana nikada nisu prijaveljeni State Departmentu.

Demokrati iz Zastupničkog doma kazali su da je neotkrivanje darova izazvalo ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalne korupcije jer su se darovi mogli koristiti za kupovinu utjecaja na američku politiku. Ova zabrinutost nije potvrđena.

Zastupnik Jamie Raskin iz Marylanda, vodeći demokrat u Odboru za nadzor Zastupničkog doma, rekao je da nedostajući darovi "sugeriraju na ozbiljna kršenja klauzule o stranim primanjima", prema CNN-u.

Iako je State Department započeo istragu prije godinu dana, u izjavi od 17, mart su naveli da nove informacije koje je dobio odbor otkrivaju da su propusti u otkrivanju poklona od stranih vlada bili mnogo širi nego što se ranije znalo i proširili su se na cijelu Trumpovu administraciju.

“Interna evidencija Bijele kuće koju je prikupio Odbor pokazuje da popisi koje je Bijela kuća dostavila Uredu šefa protokola nisu uključili sve inozemne poklone koje su primili bivši predsjednik Trump i prva porodica, ne samo 2020., nego tokom cijele cijele Trumpove administracije”, piše u izvještaju.

U objavi se navodi da je zapisi pokazuju da je Trump sa porodicom primio 117 neprijavljenih stranih poklona u vrijednosti od otprilike 291.000 dolara.

Pokloni uključuju bodež katarskog emira (procijenjen na 35.000 dolara), uzbekistanski svileni tepih (procijenjen na 12.000 dolara) i sliku Trumpa u prirodnoj veličini iz Salvadora koja i dalje nije pronađena..