Nakon nereda
18

Donald Trump nakon nacionalne krize gubi konekciju s javnošću i podršku Bijele kuće

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump poslije nereda u Charlottesvilleu gubi podršku u Bijeloj kući, ali i konekciju s javnošću, ne trudeći se da je ponovo uspostavi, piše The Independent.

Američki predsjednik ne može ponuditi nikakve riječi utjehe za Susan Bro, majku ubijene žene na mitingu koji su organizovali bijeli supremacisti.

Ona kaže da je Bijela kuća više puta pokušavala da joj pomogne u srijedu, na dan sahrane Heather Heyer, dok ona smatra da je predsjednik Trump kriv za nasilje u Charlottesvilleu na "obje strane".

"Nemoguće je ovo ispraviti, žao mi je", rekla je Bro u televizijskom intervjuu u petak.

U jeku nacionalnih kriza ili tragedija, predsjednici obično iskoriste svoju funkciju kako bi umirili javnost i poslali poruke mira.

George W. Bush se popeo na gomilu ruševina u New Yorku, kako bi umirio javnost nakon terorističkih napada 11. septembra. Barack Obama je pjevao vjersku pjesmu tokom obraćanja nakon rasnog ubistva u Charlestonu, Južna Karolina.

"Međutim, Trumpove riječi o Charlottesvilleu prouzrokovale su da se rasisti raduju, manjine plaču, a da ogromno srce Amerike bude ožalošćeno", izjavio je u petak republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney.