Svijet
7

Donald Trump najavio da odustaje od svojih poslova kako bi se posvetio upravljanju Amerikom

Klix.ba
Donald Trump
Donald Trump
Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je kako će "potpuno napustiti svoj posao" i odustati od svojih interesa kako bi se fokusirao na vođenje SAD-a.

Milijarder je primio veliki broj kritika za čuvanje vlastitih poslovnih interesa, iako je radio na tome da postane predsjednik. Radeći tako zaprijetio je da učini svoju vladavinu suprotnom zakonu, zbog konflikta interesa, od prvog dana, sugerisali su advokati.

Ipak, Trump je naglasio kako nije prisiljen da odustane od posla, već da je to vizuelno bitno. Nije otkrio šta će tačno uraditi, a američki mediji pretpostavljaju da će ga prepustiti djeci. Dodao je kako će više informacija otkriti na konferenciji za novinare koju će održati sredinom decembra.

Foto: EPA
Foto: EPA

Bivši predsjednik etičkog vijeća Norman Eisen, koji je radio za Obamu, i bivši Bushov savjetnik Richard Painter kazali su da Trump mora prodati svoje nekretnine i poslovne objekte prije 19. decembra, kada i zvanično bude proglašen predsjednikom.

Trumpovo bogatstvo vrijedi 3,7 milijardi dolara, a posebno se ističu njegovi objekti - Trumpov toranj na Manhattanu i imanje Mar-A-Lago u Palm Beachu.