Svijet
0

Dominuqe Strauss-Kahn novi predsjednik MMF-a

FENA
Foto: Reuters; Dominuqe Strauss-Kahn
Foto: Reuters; Dominuqe Strauss-Kahn
Evropska unija u utorak je izabrala Francuza Dominique Strauss-Kahna da predvodi Međunarodni fond. Portugal, koji predvodi razgovore među svih 27 država članica EU, saopćio je da će Evropa podržati Strauss-Kahna, bivšeg francuskog ministra finansija, nakon što je Španac Rodrigo Rato najavio ostavku u oktobru, javio je AP.

Po tradiciji, Evropa i Sjedinjene Države biraju vodeće položaje u dvije najveće svjetske finansijske institucije, dok Evropa bira šefa MMF-a SAD biraju predsjednika Svjetske banke.

Britanski ministar finansija Alistair Darling izjavio je, međutim, kako taj položaj i dalje treba biti otvoren za kandidate iz drugih dijelova svijeta.

"Smatramo da treba postojati prilika za sve članice MMF-a da daju vlastitu procjenu o pojedinim kandidatima, i potom, naravno, izaberu najboljeg kandidata za taj posao", izjavio je on novinarima.

Holandski ministar finansija Wouter Bos ranije je izjavio kako i dalje postoji "otvorena utrka" između Evrope i kandidata iz drugih krajeva svijeta.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pohvalio je SAD i druge evropske zemlje zbog njihove podrške Strauss-Kahnu - čak i pored toga što je Strauss-Kahn, član Socijalističke partije, ranije izjavljivao kako bi predstavljalo "izdaju" za njega da se pridruži Sarkozyjevoj novoj vladi.

Sarkozy je bio velikodušniji.

"On je francuski kandidat, ali se nadam da će biti evropski kandidat", izjavio je on.

Trenutni predsjednik MMF-a, Španac Rodrigo Sato, napustit će MMF u oktobru kako bi provodio više vremena s porodicom.

Strauss-Kahn (58), također je tipovan kao izazivač neuspješnoj francuskoj predsjedničkoj kandidatkinji Segolene Royal na čelu Socijalističke partije i podizanju posrnule francuske ljevice.