Treći dan u bolnici
30

Dominic Raab: Boris Johnson reguje na terapiju, on je borac i pobijedit će virus

A. B.
Šef britanske diplomatije Dominic Raab koji će službeno mijenjati Borisa Johnsona dok se nalazi na intenzivnom liječenju u londonskoj bolnici St Thomas kazao je medijima da premijer Velike Britanije reaguje na terapiju i diše samostalno.
BBC piše da je tu vijest Rabb potvrdio na konferenciji za medije gdje je izjavio da će se britanski premijer brzo opraviti jer je borac.

"Uvjeren sam da će se izvući jer ako nešto znam o premijeru, to je da je on borac. Vratit će se na svoje mjesto veoma brzo i predvoditi nas kroz krizu. Sve naše molitve su upućene prema njegovom ozdravljenju", rekao je Raab, dodajući da Johnson nije samo njegov šef, već i prijatelj.

Johnson je zatražio od Raaba da ga mijenja gdje god je potrebno na šta je on i pristao bez pogovora istaknuvši da su inače ministri dobili od premijera jasne instrukcije.

Premijer Johnson se nalazi u bolnici St. Thomas i tamo je pod stalnim i detaljnim medicinskim nadzorom, a iz njegovog kabineta je saopćeno da mu je klinička slika stabilna.

Johnson je već treći dan u bolnici i iako nije radio, održava neophodne kontakte.

Johnsonu i njegovoj supruzi Carrie poruke podrške poslali su i kraljica Elizabetha II, kao i princ William.

Broj preminulih od koronavirusa u Velikoj Britaniji u međuvremenu je porastao za 768, pa je ukupan bilans 6.159. Zaraženo je više od 52.000 ljudi.

Narednog ponedjeljka bi trebalo biti saopćeno postoji li mogućnost da dosadašnje mjere ograničenja za građane Velike Britanije budu ublažene.

Boris Johnson je primljen u nedjelju navečer u bolnicu St. Thomas jer simptomi koronavirusa nisu prolazili nakon nekoliko dana provedenih u izolaciji.

Johnson je zatim u ponedjeljak dobio kisik, pre nego što je prebačen na jedinicu intenzivne njege kako bi bio bliže respiratorima.

Danas se saopćenjem oglasila i britanska vlada.

"Stanje britanskog premijera Borisa Johnsona je stabilno i on je dobro raspoložen nakon noći provedene na odijeljenju intenzivne njege u bolnici u Londonu zbog koronavirusa", navedeno je u saopćenju.

Portparol premijera prethodno je istakao da je Johnson dobio kisik, ali da se ne nalazi na respiratoru.