{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dolazi period zemljotresa na Haitiju i u Dominikanskoj Republici

S
27.1.2012. u 11:41
0
0
Dolazi period zemljotresa na Haitiju i u Dominikanskoj Republici
0
Dolazi period zemljotresa na Haitiju i u Dominikanskoj Republici
Haiti (Foto: Arhiv)
Haiti i Dominikanska Republika mogli bi ući u period u kojem bi ih sporadično mogli pogoditi snažni potresi - ukazuju rezultati danas objavljene naučne studije.
Studija navodi da je potres magnitude sedam stepeni Richterove skale, koji je prije dvije godine pogodio i devastirao Haiti, vjerojatno bi bio samo prvi u nizu potresa slične jačine.

U haićanskoj katastrofi u januaru 2010. poginulo je 314.000 ljudi, a u toj ostrvskoj zemlji situacija je i nakon dvije godine od razornog potresa i dalje poprilično loša - stotine hiljada ljudi i dalje žive u kampovima i gladuje. Mnoge je pokosila kolera koja je izbila nakon potresa, javlja agencija AP.

Vodeći autor studije William Bakun rekao je da mu se čini da je potres na Haitiju možda obilježio početak novog ciklusa velikih potresa na rasjedu Enriquillo, i to 240 godina nakon seizmičkog mirovanja.

Bakun je dodao kako izgleda da je cijeli sistem Enriquillo seizmički aktivan, stoga bi se Haiti i Dominikanska Republika trebali dobro pripremiti za buduće snažne potrese.

Značajnije seizmičke aktivnosti nije bilo od 1770. godine

Autori su dokumentovali niz od četiri velika potresa magnitude 6,6 stepeni po Richteru i jačih, koji su pogodili Hispaniolu, karipsko ostrvo koje te dvije ugrožene zemlje dijele, a ta je aktivna faza počela 1701. u blizini epicentra potresa na Haitiju, te je završila 1770. godine.

U 240 godina, od 1770. pa do 2010. nema zapisa o značajnijim potresima u području Enriquilla, osim jednog iz 1860. koji se najvjerojatnije dogodio u moru.

Vjerovatno je počeo novi aktivni period, pa je potrebno da se Haiti i Dominikanska Republika usredsrede na izgradnju infrastrukture otporne na potrese.

Studija je objavljena u februarskom izdanju Američkog seizmološkog saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: