{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dolazak Blaira u Bejrut praćen demonstracijama

F
11.9.2006. u 11:07
0
0
Dolazak Blaira u Bejrut praćen demonstracijama
0
Dolazak Blaira u Bejrut praćen demonstracijama
Britanski premijer Tony Blair stigao je u ponedjeljak ujutro u kratkoj posjeti Bejrutu, uz izuzetne mjere sigurnosti, dok se u gradu održavaju demonstracije protiv njegovog dolaska.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
On je sletio na međunarodni aerodrom Rafic Hariri avionom British Airwaysa iz Izraela.

Dočekali su ga libanski premijer Fuad Siniora i ministar vanjskih poslova Fawzi Sallukh. Trojica dužnosnika su održali kratak sastanak a potom se uputili u pravcu grada ne dajući nikakve izjave.

Radi se o prvoj posjeti šefa britanske vlade. Njen cilj je da izrazi podršku svoje vlade rezoluciji 1701 Vijeća sigurnosti UN-a kao i Sinioru lično "na njegovoj hrabrosti i njegovim državničkim sposobnostima", rekao je grlasnogovornik Tonya Blaira.

Libanske političke stranke, među njima i šiitski Hezbollah, kritikovali su ovo putovanje, prigovarajući Blairu da nije podržao zahtjev za prekid vatre tokom jake izraelske ofanzive.

U Bejrutu su se počeli okupljati demonstranti, posebno oni koji dolaze iz južnog predgrađa Bejruta, uporišta Hezbollaha, opustošenog izraelskim bombardiranjem.

"On je najveći kriminalac i rob Amerike i ne shvatamo zašto dolazi", rekao je jedan 15.godišnji demonstrant.

Ministar unutarnjih poslova Ahmad Fatfah je izjavio da će se demonstranti držati udaljeni od sektora u kojemu će boraviti Blair, posebno od sjedišta vlade.

Blair, najbliži saveznik Amerikanaca, dolazi na poziv libanskog kolege u trenutku dok se Liban još uvijek nalazi pod izraelskom blokadom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: