Svijet
0

Dolazak Blaira u Bejrut praćen demonstracijama

FENA
Britanski premijer Tony Blair stigao je u ponedjeljak ujutro u kratkoj posjeti Bejrutu, uz izuzetne mjere sigurnosti, dok se u gradu održavaju demonstracije protiv njegovog dolaska.

On je sletio na međunarodni aerodrom Rafic Hariri avionom British Airwaysa iz Izraela.

Dočekali su ga libanski premijer Fuad Siniora i ministar vanjskih poslova Fawzi Sallukh. Trojica dužnosnika su održali kratak sastanak a potom se uputili u pravcu grada ne dajući nikakve izjave.

Radi se o prvoj posjeti šefa britanske vlade. Njen cilj je da izrazi podršku svoje vlade rezoluciji 1701 Vijeća sigurnosti UN-a kao i Sinioru lično "na njegovoj hrabrosti i njegovim državničkim sposobnostima", rekao je grlasnogovornik Tonya Blaira.

Libanske političke stranke, među njima i šiitski Hezbollah, kritikovali su ovo putovanje, prigovarajući Blairu da nije podržao zahtjev za prekid vatre tokom jake izraelske ofanzive.

U Bejrutu su se počeli okupljati demonstranti, posebno oni koji dolaze iz južnog predgrađa Bejruta, uporišta Hezbollaha, opustošenog izraelskim bombardiranjem.

"On je najveći kriminalac i rob Amerike i ne shvatamo zašto dolazi", rekao je jedan 15.godišnji demonstrant.

Ministar unutarnjih poslova Ahmad Fatfah je izjavio da će se demonstranti držati udaljeni od sektora u kojemu će boraviti Blair, posebno od sjedišta vlade.

Blair, najbliži saveznik Amerikanaca, dolazi na poziv libanskog kolege u trenutku dok se Liban još uvijek nalazi pod izraelskom blokadom.