Istraga ruskih novinara
12

Dokumenti pokazali Putinovu naredbu da se superjahta premjesti prije invazije na Ukrajinu

T. K.
Screenshot: YouTube / GibralterYachting
Screenshot: YouTube / GibralterYachting
Predsjednik Rusije Vladmir Putin premjestio je svoju superjahtu vrijednu 87 miliona eura tri sedmice prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu kako bi izbjegao njeno oduzimanje u sklopu ratnih sankcija.

Dokumenti koje je objavila ruska novinarka Maria Pevchikh, koja je na čelu fondacije za borbu protiv korupcije koju je osnovao Aleksej Navaljni, pokazuju da je ruski predsjednik izmjestio svoju jahtu 'Graceful' iz brodogradilišta Blohm & Voss u Hamburgu u Njemačkoj do ruskog Kalinjingrada dvije nedjelje prije invazije, tvrdi nova istraga.

Dokumenti pokazuju da je zaposlenik najveće ruske brodarske kompanije, SCF Group, poslao e-mail Blohm & Vossu u kojoj kaže da je vlasnik Gracefula nezadovoljan tekućim "prepravkom" i želi da brod isplovi iz luke Hamburg 1. februara 2022.

U e-mailu se ne navodi razlog zašto je vlasnik jahte bio nezadovoljan "prepravkom", kojom su plovilu dodana dva nova balkona i proširen bazen, prenosi The Guardian.

"Vlasnik nije zadovoljan nadogradnjom. Nezadovoljan je kašnjenjima u procesu izgradnje. Vlasnik želi da se Graceful doveze u Rusku Federaciju prvog februara. Molimo mobilizirajte posadu bez prekida druge smjene", navodi se u mailu.

U e-mailu poslanom 19. januara 2022. dodaje se da se ubrzaju svi radovi koji bi mogli ometati isplovljavanje Gracefula prvog februara.

"Molimo da izračunate iznos koji će vlasnici platiti zbog prijevremenog odlaska. Posada i ja pružit ćemo punu pomoć u pripremi Gracefula za tegljenje", navodi se.

Prema istražiteljima, Blohm & Voss je trebao raditi na Gracefulu još godinu dana kako bi popravio otvorene rupe na njegovoj površini. No kompanija je bila prisiljena otkazati posao i pripremiti brod za isplovljavanje za samo 12 dana.

Izvještaji sugerišu da kompanija nije ispunila rok do prvog februara, sa slikama koje pokazuju kako je Graceful izvučen iz Hamburga tek sedmog februara.

Sankcije koje su uvele SAD, Velika Britanija, EU i druge savezničke zemljhe od ruske invazije na Ukrajinu dovele su do zaplijene imovine Putina i njegovih saveznika oligarha širom svijeta, uključujući brojne superjahte i kuće.