Michael Moore
0

Dokumentarac o finansijskoj krizi

FENA
Kontroverzni američki reditelj Michael Moore (54) namjerava snimiti dokumentarac o aktuelnoj svjetskoj finansijskoj krizi.

Producenti Michaela Moora su u maju najavili da se on sprema realizirati novi dokumentarac, a da će tema filma biti mjesto Sjedinjenih Država u svijetu i odnosi te velesile s ostalim članicama međunarodne zajednice.

Međutim, Moore je u svjetlu novih događaja koji su uslijedili nekoliko mjeseci prije američkih predsjedničkih izbora odlučio da dokumentarac, umjesto vanjskoj politici, posveti globalnim ekonomskim previranjima.

Moore, koji se deklarira kao liberal, već uveliko snima i film bi trebalo da se počne prikazivati u proljeće 2009., prenosi guardian.co.uk.

Reditelj je izjavio da će novi film biti neka vrsta nastavka njegovog prvijenca "Rodžer i ja" (''Roger and Me''), kojim se proslavio pre gotovo dvije decenije i u kome je opisao katastrofalno socijalno beznađe u rodnom Flintu, u američkoj saveznoj državi Mičigen, nakon zatvaranja tvornice automobila General Motors.

Mooreova tri ostvarenja, "Ludi za oružjem", "Fahrenheit 9/11" i "Sicko", spadaju među pet dokumentaraca sa najvećom zaradom u historiji toga žanra.

Moore, koji je i politički komentator, u svojim djelima je obradio široku lepezu tema poput globalizma, krupnih korporacija, prava na posjedovanje oružja, rata u Iraku, mandata predsjednika Georgea W. Busha i američkog zdravstvenog sistema.

Magazin "Time" je 2005. godine proglasio Moorea jednim od 100 najuticajnijih ljudi na svijetu.