Kobna greška
0

Doktori pacijentici amputirali zdravu nogu

Sarajevo-x.com
Britanski doktori amputirali su zdravu nogu 72-godišnjoj Doreen Nichols, nakon što su prije dvije godine pogrešnom dijagnozom ustvrdili da ima rak.

Liječnici su joj tada saopćili da ima rijetku vrstu raka, te da će, ako ne amputira nogu ispod koljena, najvjerovatnije umrijeti. Ona je otišla na operaciju 2007. gpdine, a testovi urađeni poslije operacije pokazali su da je njena noga sve vrijeme bila zdrava. Pogrešna dijagnoza koju su napravili liječnici u Ortopedskoj klinici u Birminghamu uništila joj je život.

Ista bolnica našla se na udaru kritika kada su njeni ljekati tokom 90-tih godina uspostavili više od 79 netačnih dijagnoza oboljelim od raka kostiju. Iz te grupe, dvoje pacijenata je bez ikakve potrebe ostalo bez noge, a još 11 je patilo od dugoročnih posljedica zbog neodgovarajućeg tretmana.

Specijalista u bolnici odbacio je navode da se radi o zanemarivanju pacijenta, ali je ipak pristao platiti vansudsku nagodbu. Advokat gospođe Nichols, pitan za novac koji su dobili od bolnice, samo je rekao da se radi 'šestocifrenoj sumi', navodi Telegraph.

"Nikada im neću oprostiti za ono što su mu uradili. Samo želim svoju nogu, novac mi ne znači ništa", kazala je ona.

Ona se prisjetila kako su nekoliko dana nakon operacije doktori je pozvali, rekli joj da su pogriješili te da zapravo nema rak.

"Plakala sam danima. Prije sam bila jako aktivna, išla sam na plivanje, radila u vrtu, šetala, a sada nemam ništa od toga", neutješna je ona.

Nalazi su kasnije potvrdili da se umjesto raka radilo o takozvanoj pojavi 'villonodular synovitis', rijetkoj, ali dobroćudnoj.