Svijet
0

"Doktor smrt" uskoro izlazi iz zatvora

FENA
Jack Kevorkian, čovjek poznat kao "Doktor Smrt" zbog pomaganja nasmrt bolesnim pacijentima da umru, trebalo bi da bude oslobođen iz zatvora u američkoj državi Michigan.

Kevorkian je osuđen 1999. zbog ubistva injekcijom nasmrt bolesnog Thomasa Youka. Snimak njegovog umiranja prikazan je na televiziji.

Kervokian (79) odslužio je sedam godina od svoje kazne od deset do 25 godina zatvora.

On je obećao kako neće savjetovati ljudima da izvrše samoubistva, ali tvrdi da će se nastaviti boriti za pravo na eutanaziju.

Kevorrian je dobio pomilovanje nakon žalbe zbog pogoršanog zdravlja.

Dopisnik BBC-a iz New Yorka Jeremy Cooke javlja da je Jack Kervokian jedna od najspornijih ličnosti u Americi u 1990-im godinama.

Ostarjeli bivši patolog insistirao je da pacijenti koji žive uz bolove imaju pravo da umru.

Dopisnik BBC-a javlja kako je Kervokian s ponosom tvrdio kako je pomogao da oko 130 ljudi okonča život, od kojih su mnogi koristili njegov takozvani milosrdni stroj, koji je izručivao smrtonosne količine lijekova intravenoznim putem.

Neka od ti samoubistava desila su se u njegovom Volkswagen kombiju.

Kevorkian je vodio dugu zakonsku bitku s vlastima u Michiganu, onemogućujući četiri pokušaja da ga osude, uprkos tome što mu je oduzeta dozvola za rad 1991. i zabranjeno mu je bilo pomagati u samoubistvima.

Thomas Youk patio je od ALS-a ili Lou Gehrigove bolesti, razorne bolesti nervnog sistema.

Porota je osudila Kevorkiana za ubistvo drugog stepena nakon što je pregledala snimak o tome kako on ubrizgava Youku smrtnosnu injekciju.

Uoči svog oslobađanja, Kevorkian je izjavio TV stanici u Detroitu: "Eutanazija mora biti legalizirana. Radit ću na tome da se lagilizira, ali sam siguran da ne kršim nijedan zakon."

Njegovo oslobađanje podudara se s ključnim glasanjem iduće sedmice u Kaliforniji o samubistvima uz tuđu pomoć. Samno je država Oregon usvojila takav zakon.