"Situacija potpuno teška"
74

Doktor iz Gaze o pretresu bolnice: Ništa nisu pronašli, pucaju stalno

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Doktor u bolnici Al-Shifa u pojasu Gaze rekao je za Reuters da izraelske snage ništa nisu pronašle tokom pretresa bolničkog kompleksa.

Doktor Ahmed El Mokhallalati rekao je Reutersu telefonom da uprkos teškim uslovima u bolnici, nijedna beba nije umrla od kada su izraelske trupe ušle u nju u srijedu.

Izrael kaže da Hamas ima komandni centar ispod bolnice, što palestinska militantna grupa negira. Niti Reuters nije mogao samostalno provjeriti situaciju u bolnici.

"To je potpuno zastrašujuća situacija, ovdje se izraelski tenkovi i izraelske trupe kreću unutar bolničkog područja, po cijeloj bolnici. Situacija je potpuno teška. Pucaju stalno, na svim područjima," rekao je Mokhallalati, hirurg.

Izraelska vojska saopćila je u četvrtak da je otkrila Hamasov tunel i vozilo s oružjem u bolničkom kompleksu Al Shifa. Takođe je objavio javne video zapise i fotografije kako bi podržao svoju izjavu.

"Nisu ništa našli. Nisu našli nikakav otpor. Bez ijednog pucanja, na njih u krugu bolnice”, rekao je Mokhallalati.

Bolnica, prepuna pacijenata i raseljenih ljudi i koja se bori da nastavi s radom, postala je žarište globalne zabrinutosti.