{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dokazi o protuzakonitim radnjama CIA-e u Evropi

F
14.12.2005. u 10:28
0
0
Dokazi o protuzakonitim radnjama CIA-e u Evropi
0
Dokazi o protuzakonitim radnjama CIA-e u Evropi
Čovjek koji vodi istragu u ime Vijeća Evrope o tome je li američka Centralna obavještajna agencija (CIA) otimala i prebacivala u druge zemlje osumnjičenike za terorizam izjavio je kako su dosadašnje informacije učvrstile vjerodostojnost tih tvrdnji.
U svom privremenom izvještaju istražitelj Dick Marty rekao je, međutim, kako je prerano govoriti o tome je li neka evropska zemlja bila upletena u bilo kakvu protuzakonitu djelatnost.

CIA je u osnovi optužena za tri stvari. Prvo, tvrdi se da je otimala osumnjičenike za terorizam iz Evrope. Zatim se tvrdi da se služila evropskim zračnim prostorom i aerodromima kako bi prebacivala neke osumnjičenike u zemlje izvan Evrope, gdje su oni mučeni. Naposljetku, optužena je da je protuzakonito držala logore za ispitivanje osumnjičenika u Evropi.

Dosad su proturječni dokazi za te tvrdnje. Što se tiče otmica, postoje iscrpne optužbe dvojice ljudi koji kažu da su ih bili oteli CIA-ini agenti u Evropi i prebacili u druge zemlje, gdje su po vlastitim tvrdnjama bili zlostavljani.

Također, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International kaže kako postoje podaci o oko 800 letova CIA-e u Evropi. No čak ako je to i tačno, nema dokaza o tome koliko je zatočenika tom prilikom bilo prevoženo.

A što se tiče evropskih zemalja, većina njih ne poriče da dopušta CIA-i da se služi njihovim zračnim prostorom i aerodromima, ali poriče kako bilo što zna o tome da su na taj način prevoženi osumnjičenici radi mučenja.

Sve vlade zemalja članica Evropske unije također su negirale da se na njihovom teritoriju nalaze ilegalni zatvori CIA-e.

U međuvremenu se, javlja BBC, nastavljaju istrage, i to ne samo za Vijeće Evrope.

Postavljaju se pitanja u parlamentima mnogih evropskih zemalja te se osnivaju komisije koje ulažu pritisak na vlade da odgovore na osjetljiva pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: