Svijet
0

Dokazi o protuzakonitim radnjama CIA-e u Evropi

FENA
Čovjek koji vodi istragu u ime Vijeća Evrope o tome je li američka Centralna obavještajna agencija (CIA) otimala i prebacivala u druge zemlje osumnjičenike za terorizam izjavio je kako su dosadašnje informacije učvrstile vjerodostojnost tih tvrdnji.

U svom privremenom izvještaju istražitelj Dick Marty rekao je, međutim, kako je prerano govoriti o tome je li neka evropska zemlja bila upletena u bilo kakvu protuzakonitu djelatnost.

CIA je u osnovi optužena za tri stvari. Prvo, tvrdi se da je otimala osumnjičenike za terorizam iz Evrope. Zatim se tvrdi da se služila evropskim zračnim prostorom i aerodromima kako bi prebacivala neke osumnjičenike u zemlje izvan Evrope, gdje su oni mučeni. Naposljetku, optužena je da je protuzakonito držala logore za ispitivanje osumnjičenika u Evropi.

Dosad su proturječni dokazi za te tvrdnje. Što se tiče otmica, postoje iscrpne optužbe dvojice ljudi koji kažu da su ih bili oteli CIA-ini agenti u Evropi i prebacili u druge zemlje, gdje su po vlastitim tvrdnjama bili zlostavljani.

Također, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International kaže kako postoje podaci o oko 800 letova CIA-e u Evropi. No čak ako je to i tačno, nema dokaza o tome koliko je zatočenika tom prilikom bilo prevoženo.

A što se tiče evropskih zemalja, većina njih ne poriče da dopušta CIA-i da se služi njihovim zračnim prostorom i aerodromima, ali poriče kako bilo što zna o tome da su na taj način prevoženi osumnjičenici radi mučenja.

Sve vlade zemalja članica Evropske unije također su negirale da se na njihovom teritoriju nalaze ilegalni zatvori CIA-e.

U međuvremenu se, javlja BBC, nastavljaju istrage, i to ne samo za Vijeće Evrope.

Postavljaju se pitanja u parlamentima mnogih evropskih zemalja te se osnivaju komisije koje ulažu pritisak na vlade da odgovore na osjetljiva pitanja.