Obećao reakciju
668

Dok su talibani sve bliže Kabulu javnosti se obratio afganistanski predsjednik

B. R.
Ashraf Ghani (Foto: EPA-EFE)
Ashraf Ghani (Foto: EPA-EFE)
Afganistanki predsjednik Ashraf Ghani obratio se građanima u jeku talibanske ofanzive. Obećao je da će, kako je izjavio, uskoro biti vidljivi rezultati njegove reakcije na ofanzivu.

Talibani su u 18 dana zauzeli 18 od 34 provincije, a vode se borbe za osvajanje grada Maidan Shahra, koji je 40 kilometara udaljen od glavnog grada Kabula i kojeg zovu "kapijom Kabula".

U međuvremenu se obratio predsjednik Ghani čitajući sa telepromptera. Tvrdi da je remobilizacija vojske najvažniji prioritet i naglasio je da će se pomoći desetinama hiljada ljudi raseljenih širom zemlje. Uvjerava da će uskoro biti vidljivi rezultati njegovog djelovanja

"Imali smo opsežne konsultacije sa svima u vladi i sa međunarodnim partnerima. Konsultacije se nastavljaju i rezultati će uskoro biti vidljivi", rekao je.

Kako je kazao, bit će posvećen sprečavanju širenja nestabilnosti, nasilja i raseljavanja stanovnika, prenosi Al Jazeera English.

Pretpostavlja se da je raseljeno 200.000 osoba. Sjedinjene Američke Države su poslale 3.000 vojnika kako bi evakuisale diplomatsko i drugo osoblje. Velika Britanija je angažovala 600 vojnika za evakuaciju njenih državljana.

Njemačka će znatno smanjiti broj diplomatskog osoblja, dok će Danska i Norveška u potpunosti zatvoriti svoje ambasade, ranije je objavio BBC.

Talibanska ofanziva je uslijedila nakon okončanja 20-godišnje američke vojne intervencije, a koja je bila reakcija na teroristički napad iz 11. septembra 2001. na SAD.