Klimatske promjene
111

Dok smo opsjednuti koronavirusom u svijetu se dogodila još jedna stvar koja nas treba brinuti

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
BBC upozorava da je australski Veliki koraljni greben pretrpio masovno izbjeljivanje i da se, ako se ovako nastavi, koralji trajno nestati.

Australski Veliki koraljni greben pretrpio je još jedno masovno izbjeljivanje – treće u pet godina. Pretpostavlja se da su više temperature mora, posebno u februaru, izazvale gubitak velikog broja koralja širom najvećeg koraljnog grebena na svijetu", piše BBC.

Naučnici kažu da su uočili široko rasprostranjeno izbjeljivanje, kao i da su pronašli određene dijelove grebena koji su pretrpjeli veliku štetu. Ipak, locirali su i zdrave dijelove.

Dvije trećine grebena oštećeno je u sličnim događajima 2016. i 2017. godine.

Sistem koraljnog grebena, koji pokriva površinu od 2.300 kilometara, upisan je na listu mjesta Svjetske baštine zbog svoje "nevjerovatno velike naučne i unutrašnje važnosti".

Ozbiljnost izbjeljivanja varirala je u odnosu na dio grebena, ali je pogođeno više područja nego pri ranijim izbjeljivanjima.

"Greben se tek počeo oporavljati od djelovanja 2016. i 2017. godine, a već imamo treće izbjeljivanje. Klimatske promjene dovode do ekstremnih događaja i pojačavaju njihovu učestalost i jačinu pa je šteta pri ovakvom događaja veća",  rekao je naučnik koji je proveo terensko ispitivanje ovog događaja, David Wachenfeld.

Ranija izbjeljivanja pogodila su dvije trećina sistema koraljnog grebena, izbrisavši populaciju koralja i uništivši staništa drugih oblika života u moru.

Ipak, prema riječima doktora Wachenfelda, neki grebeni koji su ključni za turizam – u sjevernim i središnjim regijama – bili su samo "umjereno izbijeljeni" ove godine. To znači da će se koralji na tim mjestima vjerovatno oporaviti.

"Greben je i dalje živopisni, dinamični sistem, ali u cjelini, sa svakim od novih događaja oštećen je više nego prethodnog puta. Ove događaje moramo shvatiti kao poziv na najjaču moguću akciju u borbi protiv klimatskih promjena", kaže Wachenfeld.

Globalne temperature već su se podigle za 1 stepen Celzija u odnosu na predindustrijsku eru, a Ujedinjeni narodi upozorili su da će 90 posto koraljnih grebena nestati ako se one popnu do 1,5 stepen Celzija.