Vjera u sposobnost Berlina
0

Dok se Evropa muči, njemački CDU slavi snagu stranke

FENA
Oswald Metzger
Oswald Metzger
Kriza eurozone razlog je za uzbunu u Washingtonu i Pekingu, a čini se ne i za stranku njemačke kancelarke Angele Merkel, javljaju mediji izvještavajući sa stranačkog kongresa demokršćanske stranke CDU-a iz Leipziga.

Raspoloženje izaslanika na stranačkom skupu u Leipzigu seže od trijumfalizma zbog ekonomske snage Njemačke do samozadovoljstva i slijepe vjere u sposobnost Berlina da zaštititi Njemačku, prenose u utorak agencije.

Merkel je prvog dana kongresa u ponedjeljak upozorila da se Evropa suočava s "najtežim vremenom od Drugog svjetskog rata" . Međutim, to nije stiglo do ušiju onih koji su je slušali u dvorani, kao ni do njemačkih medija. Većina medija bavila se domaćim pitanjima - minimalnom platom, brigom za djecu i školstvom.

"Mi plešemo na vulkanu", rekao je Oswald Metzger, izaslanik CDU-a iz Baden-Wuerttemberga i zamjenik predsjednika stranačkog tijela zaduženog za ekonomiju.

"Brojni ljudi ovdje u Leipzigu izgubili su kontakt s realnom ekonomijom i ne razumiju krizu eura, kao ni rizike s kojima smo suočeni", dodao je.

Objavljeni podaci pokazuju da je njemačka ekonomija u trećem kvartalu porasla za 0,5 posto. Nezaposlenost je pala na najniži nivo od ujedinjenja Njemačke 1990., a male i srednje firme na kojima se temelji njemačka ekonomija bilježe snažne narudžbe.

Mnogi kažu da se još ne suočavaju s krizom koja teško pogađa Grčku, Portugal, Italiju i Španiju.

Taj osjećaj neranjivosti izvire iz načina na koji se Njemačka odbranila od svjetske finansijske krize. Nakon 2009. i najoštrijeg ekonomskog pada poslije Drugog svjetskog rata, ekonomija je naglo skočilo 2010. na krilima snažnog izvoza i vladinih subvencija koje su obeshrabrivale otpuštanje radnika.

"Njemačka uvijek izlazi iz krize jednostavno zato što ima sposobne vođe", rekla je Eva Maria Meister, socijalna radnica koja se brine o problematičnim tinejdžerima u Potsdamu.

"Merkel je uvijek u pravu. Jednostavno je tako", istaknula je, prenosi Hina.