Građani ogorčeni
31

Dok je zemlja gorjela bio na godišnjem odmoru: Grčki ministar usljed velikog pritiska podnio ostavku

I. M.
Notis Mitarachi (Foto: EPA-EFE)
Notis Mitarachi (Foto: EPA-EFE)
Grčki ministar za zaštitu građana podnio je ostavku u petak nakon što je primijećen na odmoru dok se šumski požari šire zemljom.

Premijer Kyriakos Mitsotakis prihvatio je ostavku ministra nadležnog za službe javne sigurnosti, uključujući policiju, koji su u protekle dvije sedmice pomogali vatrogasnoj službi u višestrukim požarima u turističkim destinacijama, u blizini gradova i vojnih baza.

Očevici su, prema pisanju lokalnih medija, uočili sada bivšeg ministra Notisa Mitarachija na ostrvu Patmos.

"Pojavio se jučer ujutro na dalekom ostrvu kako bi započeo svoj odmor, ukrcao se na čamac na nekoliko sati, a onda se vratio u ranim popodnevnim satima kao da je sve uredu", rekao je Grk za novine Kathimerini u petak.

Mitarachi je dao ostavku navodeći "lične razloge", navodi se u saopštenju premijerovog kabineta. Zamijenit će ga Yannis Oikonomou, zamjenik ministra sporta.

Vlada se našla pod lupom opozicionih lidera zbog upitne sposobnosti da pruži adekvatnu reakciju na širenje šumskih požara, posebno nakon što se jedan u četvrtak proširio na vojno skladište u centralnoj Grčkoj.

"Pošto su ministri počeli da podnose ostavke iz 'ličnih razloga', razmišlja li iko o preuzimanju odgovornosti za slike kolapsa i razaranja kojima svjedočimo ovih dana?", upitali su iz Syrizi, glavne političke opozicione stranke.

Borba sa šumskim požarima se nastavlja u Grčkoj dok temperature dostižu historijski maksimum. Šumski požari bijesne u zemlji dvije sedmice, ali izgleda da su sada stavljeni pod kontrolu, saopštila je vatrogasna služba, dok vatrogasci nastavljaju gašenje požara.