The Independent
0

Dok ima nafte Chavezov socijalistički eksperiment mogao bi potrajati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Referendumski poraz predsjednika Venecuele Huga Chaveza kome su sunarodnjaci, s neznatnom većinom glasova, uskratili mogućnost neograničenog boravka na položaju šefa države privukao je u utorak veliku pažnju britanskih dnevnika.

The Independent odaje priznanje Chavezu na ispunjenom obećanju da će poštovati odluku većine ali i građanima Venecuele, pa i njegovim vjernim pristalicama, koji su referendumskim "ne" pokazali da nisu samo igračka u rukama populističkog predsjednika.

Predloženim reformama u predsjednikovim rukama bi se skoncentriralo previše moći. A Venecueli danas treba mnogo više ustavnih ograničenja i kontrole izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, smatra londonski list.

No, sve dok predsjednik Chavez ima mandat do 2013. godine, skoro apsolutnu kontrolu nad parlamentom, ovlaštenja da zakone donosi bez ovjere u skupštini i dok se barel nafte prodaje za skoro sto dolara, što puni državnu kasu zemlje s najvećim rezervama crnog zlata u Americi, njegov neobični socijalistički eksperiment mogao bi potrajati, smatra Independent.