{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogovoreno osnivanje fonda od $60 miliona

F
13.12.2008. u 09:54
0
0
Dogovoreno osnivanje fonda od $60 miliona
0
Dogovoreno osnivanje fonda od $60 miliona
Foto: Reuters
Sudionici UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u poljskom gradu Poznanu su na kraju rada skupa postigli dogovor o osnivanju fonda od 60 miliona dolara iz kojega bi se financirali napori siromašnih zemalja na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.
Tajništvo konferencije UN-a o klimatskim promjenama kaže da je na skupu u Poznanu učinjen napredak prema usvajanju plana kako bi se u Kopenhagenu krajem 2009. usvojio novi globalni sporazum po pitanjima klimatskih i drugih promjena zbog zagrijavanja, javile su u subotu agencije.
Industrijski razvijene zemlje dogovorile su se oko toga da siromašnije države mogu odmah početi podnositi zahtjeve za pomoć pri ublažavanju suša i poplava, širenja pustinja te ostalih posljedica globalnog zagrijavanja.
Predviđa se da će do 2012. godine u fondu za pomoć biti do 300 miliona dolara godišnje.
"Ova odluka je kamen temeljac", rekao je predstavnik Svjetskog fonda prirode (WWF) Kit Vaughan. Predstavnici 189 zemalja koji su sudjelovali na dvosedmičnoj konferenciji rekli su da će se o pojedinostima dodjele sredstava i provjere namjenskog trošenja novca odlučivati naknadno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: