Dogovoreno hapšenje osumnjičenih za genocid

F
FENA
19.1.2010. u 11:08
0
0
Dogovoreno hapšenje osumnjičenih za genocid
0
Dogovoreno hapšenje osumnjičenih za genocid Foto: Reuters
Zambija i Ruanda postigle su dogovor da zajedno rade na indentifikaciji i hapšenju osumnjičenih za genocid počinjen 1994. godine u Ruandi, javila je u utorak zambijska državna novinska agencija Zanis.
"Proces indentifikacije osumnjičenih za genocid biće proveden u saradnji ministarstava pravde Zambije i Ruande", izjavio je zambijski ministar vanjskih poslova Kabinga Pande, pošto je o tome postignut dogovor na susretu na najvišem nivou u glavnom gradu Ruande Kigaliju, prenosi Reuters.

Britanska agencija navodi da postoji sumnja da osumnjičeni za genocid žive u Zambiji, među izbjeglicama iz Ruande.

Čelnik Ruandskog sindikata za potragu osumnjičenih za genocid Bosko Mutangana izjavio je nedavno da Zambija, Malavi i Mozambik nisu spremni da izruče osumnjičene za genocid počinjen u Ruandi 1994. godine.

Mutangana tvrdi da zvaničnici tih zemalja imaju imena i adrese osumnjičenih, ali da "izgleda nisu voljni" da ih izruče, što je zvanična Lusaka odmah negirala i navela da je dala vitalne informacije Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu.

Isti zvaničnik tvrdi da na stotine osumnjičenih žive u zemljama na jugu Afrike, uprkos diplomatskim naporima da oni budu izručeni, kako bi se suočili s "licem pravde".


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: