Zambija - Ruanda
0

Dogovoreno hapšenje osumnjičenih za genocid

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zambija i Ruanda postigle su dogovor da zajedno rade na indentifikaciji i hapšenju osumnjičenih za genocid počinjen 1994. godine u Ruandi, javila je u utorak zambijska državna novinska agencija Zanis.

"Proces indentifikacije osumnjičenih za genocid biće proveden u saradnji ministarstava pravde Zambije i Ruande", izjavio je zambijski ministar vanjskih poslova Kabinga Pande, pošto je o tome postignut dogovor na susretu na najvišem nivou u glavnom gradu Ruande Kigaliju, prenosi Reuters.

Britanska agencija navodi da postoji sumnja da osumnjičeni za genocid žive u Zambiji, među izbjeglicama iz Ruande.

Čelnik Ruandskog sindikata za potragu osumnjičenih za genocid Bosko Mutangana izjavio je nedavno da Zambija, Malavi i Mozambik nisu spremni da izruče osumnjičene za genocid počinjen u Ruandi 1994. godine.

Mutangana tvrdi da zvaničnici tih zemalja imaju imena i adrese osumnjičenih, ali da "izgleda nisu voljni" da ih izruče, što je zvanična Lusaka odmah negirala i navela da je dala vitalne informacije Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu.

Isti zvaničnik tvrdi da na stotine osumnjičenih žive u zemljama na jugu Afrike, uprkos diplomatskim naporima da oni budu izručeni, kako bi se suočili s "licem pravde".