Uporište u Siriji
11

Dogovorena evakuacija i stranih boraca IDIL-a iz Raqqe, svačiji identitet će biti provjeren

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lokalni dužnosnik izjavio je u subotu kako će i sirijski i strani borci IDIL-a biti evakuirani iz svog donedavnog uporišta Raqqe u Siriji, u skladu s dogovorom u čijem su postizanju učestvovali plemenski lideri.

Omar Alloush, istaknuti dužnosnik Civilnog vijeća Raqqe, rekao je da je postignut dogovor kojim se borcima IDIL-a omogućava da napuste taj grad nad kojim su Sirijske demokratske snage (SDF), uz podršku SAD-a, na pragu da uspostave kontrolu, prenosi Tanjug agenciju AFP.

"I strani borci obuhvaćeni su dogovorom", naveo je on.

Raqqu u Siriji u subotu je počeo napuštati konvoj civila, koji je organiziran u cilju smanjenja ljudskih žrtava u tom gradu, na temelju dogovora između koalicije predvođene SAD-om i Sirije.

Koalicija koju predvodi SAD ranije je saopćila da stranim borcima koji su se borili za ISDL u Raqqi neće biti dozvoljeno da napuste taj grad zajedno sa sirijskim borcima IDIL-a.

U saopćenju se objašnjava da koalicija ne odobrava "nikakve dogovore koji bi teroristima IDIL-a omogućili bijeg iz Raqqe bez da se suoče s licem pravde".

"Dogovor je osmišljen da se maksimalno umanji broj civilnih žrtava i s namjerom se neće prevoziti strani teroristi", priopćila je operativna grupa, prenosi Reuters.

"Svi ljudi koji napuste Raqqu temeljem sporazuma bit će pretraženi, a njihov identitet provjeren", navodi se.