Financial Times
0

Dogovor u Kopenhagenu još je daleko

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
San o dogovoru između bogatih i siromašnih zemalja na konferenciji UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu doveden je u pitanje jučerašnjom izjavom generalnog sekretara UN Ban Ki Moona da postoji mogućnost da neće biti postignut sporazum o dugoročnoj finansijskoj pomoći zemljama u razvoju, piše britanski dnevnik "Financial Times".

Britanski ministar za klimatske promene Ed Miliband priznao je da još postoje velike razlike oko iznosa finansijske pomoći koju bi razvijene zemlje trebalo da obezbijede.

Miliband je istakao da se ulažu napori da se razlike između bogatih i siromašnih svedu na najmanju mjeru, ali, kako ističe list, opaske generalnog sekretara UN ukazuju da je svjetska organizacuja izgubila nadu da se jaz može premostiti.

Finansijska pomoć je za mnoge zemlje u razvoju najbitnija tema konferencije. U svjetskim okvirima, većina afričkih zemalja proizvodi neznatne količine štetnih gasova i zato ih razgovori o smanjenju emisija ne zanimaju.

"Ukoliko razvijene zemlje ponude dovoljnu dugoročnu finansijsku pomoć najsiromašnijim zemljama za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, moguće je da će dovoljan broj podržati usvajanje sporazuma. Ako se finansijska pitanja ne riješe barem u najširim okvirima, klimatski pregovori nastaviće se u junu iduće godine u Bonu, u Meksiku za godinu dana i tako u nedogled", upozorava "Financial Times".