Samit o klimi
0

Dogovor u Kopenhagenu ipak je moguć

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Delegati na klimatskom samitu u Kopenhagenu su nakon teških pregovora ipak bliže dogovoru i čini se da je on moguć, osim ako ga siromašne zemlje iz principijelnih razloga ne odbace.

Nagovještavajući da je postignut napredak, američka delegacija obećala je pomoć u prikupljanju stotinu milijardi dolara za pomoć siromašnim zemljama u prilagodbi klimatskim promjenama, a Kina je ponudila ustupke u vezi s američkim zahtjevima da se osigura međunarodna kontrola smanjenja emisije štetnih plinova.

BBC podsjeća da se u četvrtak prije podne činilo kako je blokada u pregovorima nepremostiva.

Razlike u stavovima su ogromne; zemlje u razvoju insistiraju na manje ambicioznom cilju od jednoga, ili najviše jednog i po stupnja Celzija, dok nisu riješena ni druga najspornija pitanja - kao što je finansijska pomoć siromašnim zemljama da se prilagode globalnom otopljavanju.

U takvim okolnostima gotovo potpunog sloma pregovaračkog procesa Danci kao domaćini skupa nisu uspijevali da skroje ni skraćeni, pragmatičan tekst o kojem bi nacionalni lideri, koji ubrzano pristižu u Kopenhagen na posljednja dva dana konferencije, mogli pregovarati i eventualno ga unaprijediti.

"Nažalost, dospjeli smo do tačke u kojoj su nam neophodni lideri – moraju doći i pokrenuti ovaj proces s mrtve tačke. Postoji tračak nade, mada moram priznati kako izgledi da ćemo postići sporazum nisu veliki. Moramo prijeći s proceduralnih na suštinska pitanja", rekao je britanski ministar Ed Miliband, upozoravajući da vrijeme za sporazum ističe.

U četvrtak se očekivalo da će do kraja dana u Kopenhagenu biti više od 130 premijera ili šefova država i čini se da je posljednja nada da oni među sobom dođu do kompromisnog rješenja.

Strahuje se, međutim, da će oni napraviti sporazum koji će biti dobar za političku, ali ne i Zemljinu atmosferu, navode dopisnici BBC-a.

Izvještač Financial Timesa iz Kopenhagena, pod naslovom "Stari svjetski poredak se topi", piše da su zbivanja u Bella centru, gdje se održava svjetski klimatski samit, dokaz da SAD "više nije jedini show u gradu".

Umjesto da se svijet ujedini u spašavanju planeta, konferencija se pretvorila u opću svađu i razmjenu uvreda i optužbi između bogatih i siromašnih.

Pres-konferencije nekada perifernih igrača, kao što su Bolivija ili afričke zemlje koje biste jedva našli na karti, jednako su dobro posjećene kao nastupi američkih i evropskih dužnosnika.

Ako je Kopenhagen označio uspostavljanje novog multipolarnog svijeta, njegova budućnost mogla bi biti haotična, ocjenjuje Financial Times.