{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogovor o dokumentu koji će zamijeniti ustav Evropske unije

F
3.10.2007. u 13:35
0
0
Dogovor o dokumentu koji će zamijeniti ustav Evropske unije
0
Dogovor o dokumentu koji će zamijeniti ustav Evropske unije
Pravni stručnjaci su načelno postigli dogovor o dokumentu koji bi trebalo da ima ulogu evropskog ustava, a koji treba da bude usvojen 19. oktobra u Lisabonu, saopćio je Portugal, predsjedavajući Evrpske unije. U saopćenju stoji da je sve spremno za usvajanje i još se samo čeka na prevođenje sporazuma na sve jezike EU-a.
"Pravni stručnjaci su postigli sporazum, prijedlog ugovora je spreman, ostaje još samo da bude preveden na sve jezike EU-a", navedeno je u saopćenju.

Prema dokumentu koji treba zamijeniti evropski ustav, odbačen na referendumima u Francuskoj i Holandiji 2005. godine, EU će imati predsjednika s višegodišnjim mandatom, šef diplomatije imat će veća ovlaštenja, sistem glasanja bit će demokratskiji, a nacionalni i evropski parlamenti imat će veća prava.

Diplomati smatraju da ima još neriješenih pitanja, prije svega s Poljskom i Velikom Britanijom, ali Lisabon vjeruje da bi ona mogla biti riješena na samitu EU-a 18. i 19. oktobra, prenijele su agencije.

Stručnjaci zemalja Unije od jula su radili na pravnom uobličavanju kompromisa koji su šefovi država i vlada teškom mukom postigli u junu.

Dokument treba biti usvojen za dvije sedmice, a potom ostaje da ga potpiše i ratificira svih 27 zemalja članica Unije.

Francuska i Holandija su najavile da ovaj put neće organizirati referendum, ali tu mogućnost nisu isključile Velika Britanija i Danska, čiji bi građani mogli odbaciti ovaj dokument.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: