Svijet
0

Dogovor Iran-IAEA neophodan kako bi se izbjegao rat

FENA
Dogovor s Teheranom da se obavi inspekcija kontroverznog iranskog nuklearnog programa je neophodan kako bi se spriječila konfrontacija koja bi mogla dovesti do rata, izjavio je u petak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei.

"S jedne strane vidim Iran kako nastavlja s obogaćivanjem urana, a da mi nismo obavili valjane provjere", a s druge strane čujem ratne bubnjeve onih koji tvrde da je rješenje bombardiranje Irana", izjavio je El Baradei novinarima u Beču.

Zbog ove pretpostavke "zadrhtim jer me jedan dio upotrijebljene retorike podsjeća" na onu prije rata koji su SAD i Velika Britanija povele protiv Iraka.

El Baradei je doživio kritike zato što se IAEA dogovorila u augustu s Iranom o roku u kojem Islamska republika treba da odgovori na pitanja o svojim nerazjašnjenim aktivnostima.

Washington Post je pisao u srijedu da je zaključivši ovakvu trgovinu šef IAEA izbjegao da okrivi Iran zbog proizvodnje obogaćenog urana koji može imati civilnu primjenu, ali i vojnu.

El Baradei je u petak odgovorio da se taj dogovor odnosi samo na saradnju Irana s inspektorima njegove agencije, kako je to zahtijevalo Vijeće sigurnosti UN-a.