Vladimir Putin
0

"Događaji u Libiji opravdavaju jačanje ruske odbrane"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski premijer Vladimir Putin ukazao je u ponedjeljak, povodom posljednjih događaja u Libiji, na ispravnost odluke ruskih vlasti da jačaju odbrambenu sposobnost zemlje.

"Aktuelni događaji u Libiji potvrđuju ispravnost onoga što se čini na jačanju odbrambene sposobnosti u Rusiji", rekao je Putin, odgovarajući na pitanje jednog radnika u fabrici koja proizvodi rakete u Votkinsku u Republici Udmurtiji.

Predsjednik ruske vlade je, kako prenosi agencija RIA Novosti, rekao da Rusija želi da živi sa svima u miru.

Agencija podsjeća da je u vojnoj operaciji, koja je u subotu počela u Libiji, prema podacima tamošnjih vlasti, poginulo više od 60 osoba.

Prošle sedmice ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je na sjednici proširenog kolegijuma Ministarstva odbrane rekao da Rusija, radi zaštite nacionalnih interesa i osiguranja sigurnosti građana, provodi pragmatičnu vanjsku politiku koja isključuje njeno uvlačenje u skupu trku u naoružanju.

Po riječima Medvedeva, razvoj situacije u svijetu i opstajanje niza prijetnji ruskoj sigurnosti, koje uključuju i izvor nestabilnosti u blizini ruskih granica, zahtijevaju sveobuhvatnu modernizaciju Oružanih snaga.

Ruski predsjednik je rekao da se zadatak sastoji u novom naoružanju, novom kvalitetu upravljanja vojskom i novom statusu oficira.

On je ponovio da će za novi državni program naoružavanja biti izdvojena ''suma bez presedana'', odnosno blizu 20 biliona rubalja (približno 500 milijardi eura) do 2020. godine.

Ministar odbrane Rusije Anatolij Serdjukov je na sjednici saopćio da je prošle godine udio modernih tipova oružja u ruskoj armiji povećan do nivoa od 15 posto i dodao da bi ove godine ministarstvo moglo da kupi 36 balističkih raketa strateške namjene, dvije strateške raketne podmornice, 20 strateških krstarećih raketa i pet svemirskih letjelica.