Svijet
0

Dodjela "Essl Award for central and southeast Europe “ za 2007

Sarajevo-x.com
U saradnji sa umjetničkim akademijama iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Česke i Mađarske i osiguravajućih kuća tzv. Vienna Insurance grupe, protekle godine je u Beču po drugi put upriličena dodjela nagrade "Essl Award for central and southeast europe“.

Kao i 2005. godine u takmičarskom dijelu manifestacije učestvovalo je 17 umjetnika iz već pomenutih zemalja centralne i jugositočne Evrope, a izložba pobjedničkih radova je do 10. februara postavljena u galerijama bečkog Essl muzeja.

Od naših susjeda iz Hrvatske, žirija se najviše dojmilo djelo Tonke Maleković pod nazivom "Quarantine“, koje tematizira proces i probleme pročisšćavanja urbanih sredina; dok je prvo mjesto među Slovencima pripalo Veliboru Barišiću.

U fokusu njegovog kritičkog rada "ppp BoX Museum“ su ustaljene sheme društveng ponašanja i svakodnevna rutina. U interaktivnoj instalaciji "Prototrip“, Barišić se na ironičan način poigrava sa šoping-manijom današnjice, gdje se obična korpa za kupovinu "frizira“ poput automobila ili motora.

Među nagrađenim umjetnicima su i Ana Sluga (Slo), Zlatan Vehabović (Hr), koji su za svoj rad dobili drugu nagradu.

Prvu nagradu su pored Hrvata i Slovenca odnijeli i Mađar Adam Albert, Čeh Tomas Dzadon te Andrea Kalinova iz Slovačke. Dok drugu nagradu sa Balkancima dijele Daniel Horvath (Hu), Jakub Nepras (Cz) i Veronika Sramatoyova (Sk).

U narednom takmičarskom dijelu ove manifestacije, 2009. godine, pravo učešća će dobiti i umjetnici iz Rumunije. Nagrada "Essl Award“ se inače dodjeluje svake četiri godine.