{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodjela "Essl Award for central and southeast Europe “ za 2007

S
8.1.2008. u 13:05
0
0
Dodjela "Essl Award for central and southeast Europe “ za 2007
0
Dodjela "Essl Award for central and southeast Europe “ za 2007
U saradnji sa umjetničkim akademijama iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Česke i Mađarske i osiguravajućih kuća tzv. Vienna Insurance grupe, protekle godine je u Beču po drugi put upriličena dodjela nagrade "Essl Award for central and southeast europe“.
Kao i 2005. godine u takmičarskom dijelu manifestacije učestvovalo je 17 umjetnika iz već pomenutih zemalja centralne i jugositočne Evrope, a izložba pobjedničkih radova je do 10. februara postavljena u galerijama bečkog Essl muzeja.

Od naših susjeda iz Hrvatske, žirija se najviše dojmilo djelo Tonke Maleković pod nazivom "Quarantine“, koje tematizira proces i probleme pročisšćavanja urbanih sredina; dok je prvo mjesto među Slovencima pripalo Veliboru Barišiću.

U fokusu njegovog kritičkog rada "ppp BoX Museum“ su ustaljene sheme društveng ponašanja i svakodnevna rutina. U interaktivnoj instalaciji "Prototrip“, Barišić se na ironičan način poigrava sa šoping-manijom današnjice, gdje se obična korpa za kupovinu "frizira“ poput automobila ili motora.

Među nagrađenim umjetnicima su i Ana Sluga (Slo), Zlatan Vehabović (Hr), koji su za svoj rad dobili drugu nagradu.

Prvu nagradu su pored Hrvata i Slovenca odnijeli i Mađar Adam Albert, Čeh Tomas Dzadon te Andrea Kalinova iz Slovačke. Dok drugu nagradu sa Balkancima dijele Daniel Horvath (Hu), Jakub Nepras (Cz) i Veronika Sramatoyova (Sk).

U narednom takmičarskom dijelu ove manifestacije, 2009. godine, pravo učešća će dobiti i umjetnici iz Rumunije. Nagrada "Essl Award“ se inače dodjeluje svake četiri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: