Skandal u Austriji
82

Dodikov saveznik Heinz - Christian Strache akter velike afere: Ruski bogataši nudili milione

Klix.ba
Screenshot (Foto: SZ)
Screenshot (Foto: SZ)
Austriju potresa velika afera u kojoj se našao Heinz - Christian Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), vicekancelar ove države, te saveznik lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Naime, njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung naveli su da je on ponudio, uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017., jednoj ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli tendera u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a. Navedeni mediji se pozivaju na tajno snimljeni video.

Na njima se vidi Strache kako zajedno sa saradnikom Johannom Gudenusom, sadašnjim predsjednikom zastupničkog kluba FPÖ-a, u julu 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha.

Foto: SZ
Foto: SZ

Ova bogata Ruskinja, kako se navodi, na snimku govori o tome kako njen ujak želi uložiti 250 miliona eura u austrijsku privredu. Iako je ona u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su nastavili razgovore i ponudili joj kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

Inače, Gudenus, je oženjen banjalučankom Tatjanom Tajčić. Ona je također prisustvovala na navedenom sastanku u Ibizi. Treba naglasiti da je njenom vjenčanju ranije u maju 2017. godine u Banjoj Luci prisustvovao i sam Dodik.

Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitungg ističu da se radi o klasičnoj namještaljci u koju je uvučen vicekancelar. Na snimku je vidljivo naime da su Strache i Gudenus očito su pod utjecajem alkohola.

Sam Strache je saopćio kako se radilo o čisto privatnom susretu i kako je tokom razgovora u više navrata upozorio na potrebu pridržavanja austrijskih zakona. Zbog svega ovoga bi se danas trebao oglasiti i austrijski kancelar Sebastian Kurz.