Slučaj SIPA-e
40

Dodik u sukobu sa Schmidtom koristi sve što ima na raspolaganju, a Schmidtovo oklijevanje je slabost

F. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Visoki predstavnik Christian Schmidt se nalazi pod određenom istragom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kojom rukovodi SNSD-ov kadar Darko Ćulum. Schmidt u svojim rukama ima ovlasti ne samo da smijeni Ćuluma nego i da Miloradu Dodiku nanese težak politički udarac.

Za portal Klix.ba ranije je iz SIPA-e potvrđeno da postoje određene vrste provjera koje se vrše protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Na čelu SIPA-e se nalazi Darko Ćulum koji je prisustvovao političkom sastanku u Istočnom Sarajevu kada je SNSD-ov državni ministar Staša Košarac okupio "Srbe" kako bi razgovarali o potencijalnom izlasku iz institucija "ukoliko Schmidt nastavi s napadima", kako je tada rekao.

Milorad Dodik osim što konstantno pokušava da verbalno ponizi visokog predstavnika, pokušava to da uradi i kroz one institucije koje se nalaze pod njegovom kontrolom. Tako je, istina neuspješno poručio da je Schmidtu zabranjen ulaz u RS, ali je iskoristio priliku da mu zabrani ulazak u institucije RS-a u Banjoj Luci. Osim portira, Dodik ne preza od toga da protiv Schmidta iskoristi i državne službenike iz svoje kvote.

Cilj ovakvih postupaka nije nanijeti stvarnu štetu Schmidtu, jer to Dodik zaista i ne može uraditi. Ciljevi su da se u javnosti stvori dojam da je Schmidt ranjiv i da ne uživa zaštitu koju bi trebao da nosi njegov položaj. Time Dodik vodi svoj "gerilski rat" protiv Schmidta u namjeri da malo po malo nagriza Schmidtov autoritet.

Schmidt sa druge strane je svojim potezima upravo učinio ono što je od njega Dodik očekivao. Nakon prve priče o zabrani ulaska u Republiku Srpsku vidjelo se oklijevanje kod Schmidta kojeg nisu mogli ispraviti ni naknadni odlasci u RS.

Sada provođenjem istražnih radnji preko sebi odanih kadrova, Dodik zapravo još jednom pokušava da ponizi Schmidta, ali Schmidt kod sebe, kako on voli reći na stolu ima način na koji može ne samo zaustaviti ponižavanje nego i dovesti Dodika u jako nezgodan položaj.

Naime, zahvaljujući Bonskim ovlastima Schmidt može da smijeni direktora SIPA-e, a provođenje istrage protiv visokog predstavnika i prisustvovanje političkom skupu su i više nego opravdani razlozi za razmatranje statusa. U tom slučaju Dodik bi se našao pred teškim izborom.

Ako bi sa partnerima na državnom nivou Dodik izabrao novog direktora koji pripada srpskoj kvoti, time bi još jedno potvrdio da poštuje Schmidta kao visokog predstavnika. U drugoj opciji da odbije imenovati novog direktora, Dodik bi ostao bez kontrole nad jednom od najznačajnijih državnih institucija.

U okršaju sa Schmidtom, Dodik koristi političke mehanizme koje posjeduje, odlično poznavanje lokalnog mentaliteta i njemu svojstveni politički bezobrazluk te Dodik ne strahuje od korištenje bilo kojeg mehanizma dok Schmidt i pored jačih poluga strahuje od toga da ih iskoristi.