Svijet
0

Dodik u razgovorima u Vašingtonu ponovio ranije stavove

FENA
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik se tokom službene posjete SAD-u, jučer u Vašingtonu sastao s pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Danijelom Fridom, a na sastanku kojem je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić razgovaralo se o pitanjima ustavnih promjena i reforme policije u BiH.

Frid je prenio stav Stejt departmenta da je potrebno doći do rješenja o ovim pitanjima, te da do tih rješenja dogovorom moraju doći domaće strukture vlasti u BiH, te naglasio da se Dejtonski sporazum ne može poništiti već da je moguća njegova nadogradnja na bazi dogovora i konsenzusa u BiH, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Dodik je rekao da su vlasti RS-a spremne za dogovor o postizanju dobrih i provodivih rješenja u vezi s reformama ustava i policije, ali da tvrdokorni stavovi kojima se negira ime RS-a i odbija mogućnost da se prihvati Ustavom i Dejtonskim sporazumom garantovana pozicija RS-a predstavljaju veliku prepreku pronalaženju kompromisa.

Prije susreta s Fridom Dodik je imao sastanak s Harisom Silajdžićem i ambasadorom SAD-a u BiH Daglasom Meklhejnijem. Entitetski premijer je ponovio stav da je neprihvatljiva rasprava o imenu RS-a i da dogovor o ključnim reformama nije moguće postići insistiranjem na maksimalističkim zahtjevima.

Premijer Dodik je, također, naglasio da nije moguće ukidanje mehanizma entitetskog glasanja u parlamentu BiH, jer entitetsko glasanje ne predstavlja metod blokade rada parlamenta, već metod zaštite od preglasavanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Izrazio je spremnost RS-a da se iznađe rješenje u vezi s reformom policije, čime bi se omogućilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da je RS spremna da učini značajne kompromise.

Ponovio je stav da policija RS-a mora ostati dio buduće policijske strukture u BiH sa svojim jasnim nadležnostima na teritoriji RS-a, čime bi se poštovala ustavna struktura BiH i došlo do rješenja u skladu s praksom koja funkcioniše u mnogim drugim zemljama Evropske unije.

On se jučer sastao i sa članovima Kongresa i kopredsjedavajućima Srpskog kokusa u Kongresu Melisom Bin i Denom Burtonom. Na tom sastanku izražena je saglasnost u pogledu potrebe očuvanja Dejtonskog sporazuma i balansa koji je taj sporazum uspostavio u BiH.

Kongresmeni Burton i Bin su izrazili razumijevanje za stavove RS-a u pogledu reformi ustava i policije te istakli da ne shvataju potrebu za daljnjom centralizacijom u BiH.

Kongresmen Den Burton je naglasio da nije dobro vršiti pritisak da se prihvate rješenja kojima bi se omogućilo da se važne odluke u BiH donose preglasavanjem i istakao da je neophodno uvažavati interese svih naroda u BiH. Na sastanku je zaključeno da postoji potreba za snažnijim uključivanjem Kongresa u pitanja od interesa za RS i BiH, te je najavljena mogućnost posjete delegacije Kongresa RS-u u julu.

Dodik je učestvovao i na okruglom stolu u organizaciji Projekta za jugoistočnu Evropu gdje je bio glavni izlagač. Tema okruglog stola bila je aktuelna političa situacija u BiH. Stavovi premijera Dodika su "naišli na razumijevanje učesnika u raspravi, gdje je zaključeno da je u BiH neophodno doći do dugoročno održivih rješenja i da je to jedino moguće postići dijalogom i kompromisom". Kao loša ocijenjenja je praksa pritisaka i nametanja u iznalaženju rješenja u BiH.

Učesnicima okruglog stola Dodik je prezentovao značajne ekonomske rezultate koji su postignuti u RS-u u proteklih godinu dana i ocjene predstavnika relevantnih međunarodnih institucija da je RS područje s najboljim makroekonomskim pokazateljima u regionu zapadnog Balkana.

Na ovom okruglom stolu čuli su se i stavovi da su mnogi reformski procesi u BiH vođeni ne s ciljem stvaranja efikasnijih institucija već s ciljem urušavanja ustavnog položaja RS-a, te da je ta tendencija i dalje prisutna u BiH.

Dodik je naglasio da je pozicija RS-a neupitna, te da će ta činjenica morati da se poštuje u svim reformskim procesima. On je ponovio da je za budućnost i stabilnost BiH potrebno očuvati decentralizovani sistem kojim se omogućuje ravnopravnost svih naroda, te da Dejtonski sporazum ostaje osnova za sva buduća rješenja u BiH, kaže se u saopćenju.