Politika zaduživanja
156

Dodik o kriznom paketu: MMF čeka da se u BiH dogovori raspodjela 330 miliona dolara

I. Č.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju kako MMF čeka da se zvaničnici u Bosni i Hercegovini dogovore u vezi sa raspodjelom takozvanog kriznog paketa vrijednog 330 miliona dolara, napominjući da se ne zna kako će se kredit raspodijeliti između kantona.

"Krizni paket MMF-a je 330 miliona dolara za Bosnu i Hercegovinu. To nije redovan paket i ranije je on bio vezan za poplave. Onda je ostalo na entitetima da dogovore strukturu podjele. Tada je bilo je 49 posto za RS, 49 posto za FBiH, 2 posto za Brčko", kazao je Dodik.

Navodi kako su sada predložili da 39,5 posto ide za RS, 59,5 posto za FBiH i 1 posto za Brčko distrikt.

"U okviru Federacije BiH postoji saglasnost hrvatske komponente sa takvom jednom raspodjelom. Ono što je nejasno kako će se to dijeliti između kantona. Tu je zapelo. Bošnjaci smatraju, koliko sam ja shvatio neke, da taj novac treba dijeliti shodno popisu stanovništva", istakao je on.

Napominje kako je obim zaraze jednak u RS-u i FBiH, te kako jednake imaju troškove.

"MMF čeka da se u okviru BiH dogovori raspodjela", poentirao je on.

Osim toga, dodao je kako je Predsjedništvo BiH jučer donijelo odluku da se u Federaciji BiH uspostave karantini na graničnim prijelazima, tamo gdje ih do sada nije bilo, te da se zatvore oni granični prijelazi u kojima to za 24 sata ne bude urađeno.

"Jedan od problema je i granični prijelaz na Ivanici, gdje su ljudi prelazili neodgovorno. Pojedine službe su ih upućivale na kućnu izolaciju što nije bilo dovoljno i što nije bilo sinhronizovano sa Republikom Srpskom", rekao je Dodik.

Dodaje kako su to bili propusti za koje oni ništa ne mogu da urade.

"Neki federalni političari smatrali da kontrola na međuentitetskim linijama predstavlja nešto drugo, a ne samo mjeru medicinske zaštite. Bez ozbiljne karantinske procedure nema ozbiljne zaštite", rekao je on.

Napominje kako je Vlada RS za mart mjesec uplatila doprinose za sve radnike u uslugama kojima je tokom krize bilo onemogućeno da rade, od frizerskih salona, kafića, saobraćajnih usluga...

"To je iznosilo 18 miliona KM. U aprilu ćemo uplatiti osnovnu platu od 520 KM plus doprinose za sve one koji neće raditi. To će nas koštati blizu 50 miliona KM mjesečno. Vlada će to uplaćivati u pokušaju da očuva radna mjesta dok traje kriza", kazao je Dodik.