Stockholm
0

Dodijeljene Nobelove nagrade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dobitnici Nobelove nagrade primili su u srijedu ovu prestižnu nagradu iz ruku švedskog kralja Carla XVI Gustafa na svečanosti u Stockholmu.

Među dobitnicima su tri Francuza, književnik Jean-Marie Le Clezio, profesor Luc Montagnier i njegova kolegica Francoise Barre-Sinoussi, javio je AFP.

Francuz Jean-Marie Le Clezio (68) dobitnik je Nobelove nagrade za književnost. Njega je izabrala Švedska akademija u oktobru, nazvavši ga "piscem prijeloma, pjesničke pustolovine i osjetilna zanosa, istraživačem ljudske naravi iza i preko vladajuće uljudbe".

Profesor Luc Montagnier i Francoise Barre-Sinoussi nagrađeni su za postignuća u medicini, napose za otkriće virusa HIV-a, uzročnika AIDS-a koji je već usmrtio 25 miliona ljudi u svijetu.

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Amerikanac 87-godišnji Yoichiro Nambu nije mogao da doputuje zbog velike starosti i zdravstvenog stanja.

Ali su zato došla njegova dva sudobitnika Japanci Makoto Kobayashi i Toshihide Maskawa da prime nagradu.

Sva trojica su radila na sustavu "slomljene simetrije" koja baca svjetlo na postanak svemira prije 14 milijarda godina.

Trojica laureata za hemiju, Amerikanci Roger Tsien i Martin Chalfie te Japanac Osamu Shimomura zaslužni su za otkriće i razvoj zelenog fluorescentnog proteina koji je prvi put primijećen kod meduze, a veliku je primjenu našao u biološkim laboratorijima.

Nobelove nagrade za hemiju, ekonomiju, medicinu, fiziku i književnost uručuju se svake godine u Stockholmu 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Najprestižnija među nagradama, Nobelova nagrada za mir, jedina koja se dodjeljuje u Oslu prema Nobelovoj želji, uručena je nekoliko sati ranije bivšem finskom predsjedniku Martiju Ahtisaariju.

U Stockholmu je primilo Nobelovu nagradu ukupno 10 laureata, među kojim dobitnik za ekonomiju Paul Krugman, slavni američki hroničar New York Timesa, za svoj rad na slobodnoj trgovini i globalizaciji.

Nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na 10 miliona švedskih kruna (oko 950.000 eura).