Svijet
66

Dobrovoljci iz Srbije na Krimu: Mi smo četnički pokret i podržavamo Ruse

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dobrovoljci iz Srbije koji se predstavljaju kao pripadnici "četničkog pokreta" stigli su u Sevastopolj. Vijest je javila ruska agencija Itartas, a prenio srpski RTS.

"Mi predstavljamo 'četnički pokret' i možete nas uporediti s Kozacima u Rusiji. Naš je cilj u ime srpskog naroda dati podršku ruskom narodu. U ovom trenutku ovdje je sve isto kao nekada u Srbiji. Zapad i Evropa finansiraju opoziciju i oni govore kako žele u Evropu, a sve je to laž", rekao je Milutin Mališić koji se predstavio kao zapovjednik četničke garde "Vukovi".

"Nas su pozvali Kozaci i mi smo se odazvali. U vrijeme ratova u nekadašnjoj Jugoslaviji postojao je veliki broj ruskih dobrovoljaca koji su se borili na srpskoj strani i kao braća nam pomogli. Naša je dužnost da budemo ovdje", dodao je Mališić.

Pojasnio je kako je za sada stiglo pet dobrovoljaca te da ne očekuje veliki odaziv boraca iz Srbije. No, oni koji su došli "gaje veliku ljubav prema Rusiji". Prema kozačkim izvorima, bit će raspoređeni na jednoj od kontrolnih točaka na ulasku u grad.