Svijet
0

Dobrotvornom aukcijom prikupljeno oko 550 000 KM za odbranu hrvatskih generala

FENA
Na dobrotvornoj aukciji slika, održanoj u srijedu navečer u restoranu zadarske marine, prikupljeno je oko 550 000 KM za Zakladu za istinu o Domovinskom ratu iz koje se finansira odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine i drugih optuženih hrvatskih generala na Haaškom sudu.

Hrvatski umjetnici donirali su za ovu akciju 35 slika i skulptura, koje je kupilo tridesetak ljudi, uglavnom poduzetnika iz cijele Hrvatske.

Aukciju je posjetilo oko 200 ljudi iz privrednog, političkog i kulturnog miljea, među kojima zadarski župan Ivo Grbić, zadarski gradonačelnik Živko Kolega, saborski zastupnik Tonći Tadić.

Najveću cijenu od 30 000 KM postigla je slika Ivice Šiška "Kameni cvijet", koju je kupio poduzetnik iz Zagreba Zvonko Pilipović. I sve ostale slike postigle su vrlo visoke cijene, a brojne su premašile cijenu od 25 000 KM.

Među autorima koji su donirali svoje slike bili su Josip Boteri, Kažimir Hraste, Kuzma Kovačić, Dubravka Babić, Ivan Zelić, Josip Pavić, Antun Boris Švaljek.

Aukciju su organizirali prijatelji i saborci generala Ante Gotovine te prijatelji Zaklade povodom blagdana sv. Ante, imendana Ante Gotovine, a glavni organizator je bio penzionisani brigadir Danijel Kotlar, inače predsjednik zadarskog HSP-a i zamjenik zadarskog župana.