{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dobri vojnik i uporni predsjednik Vaclav Klaus

F
19.10.2009. u 12:04
0
0
Dobri vojnik i uporni predsjednik Vaclav Klaus
0
Dobri vojnik i uporni predsjednik Vaclav Klaus
Foto: Reuters
Dopisnik Financial Timesa iz sjedišta Evropske unije u Bruxellesu piše u ponedjeljak o češkom predsjedniku Vaclavu Klausu u tekstu pod naslovom "EU igra na čekanje, dok Klaus uživa u ulozi posljednje prepreke (Lisabonskom) ugovoru".
Poredeći predsjednika Klausa sa češkim književnim junakom dobrim vojnikom Švejkom – Financial Times piše da se oni razlikuju jer je Švejk nasmijao milione čitalaca djela Karela Hašeka prije sto godina, dok predsjednik Klaus danas nimalo ne uveseljava čelnike EU-a.

Objašnjavajući detaljno Klausovu primjedbu u vezi s povratkom imovine sudetskim Nijemcima, list zaključuje da se smireno raspoloženje u sporu može objasniti poređenjem s ranijim sličnim slučajevima u historiji Unije.

Kao dosadašnje krize list navodi tzv "krizu prazne stolice" koju je 1965. izazvao tadašnji francuski predsjednik Charles de Gaulle, ništa manji zagovornik nacionalnog suvereniteta od Vaclava Klausa – krizu koju je Margaret Thatcher stvorila 80-tih godina oko britanske uplate u budžet E-a – i odbacivanje samoga Lisabonskog ugovora već tri puta na referendumima 2005. i 2008. u Francuskoj, Holandiji i Irskoj.

Niko ne zna koliko će Vaclav Klaus izdržati u protivljenju Lisabonskom ugovoru, za koje se smatra da nije demokratski utemeljeno – ali malo ko sumnja da će on na kraju morati popustiti, zaključuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: