{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dobri vojnik i uporni predsjednik Vaclav Klaus

F
19.10.2009. u 12:04
0
0
Dobri vojnik i uporni predsjednik Vaclav Klaus
0
Dobri vojnik i uporni predsjednik Vaclav Klaus
Foto: Reuters
Dopisnik Financial Timesa iz sjedišta Evropske unije u Bruxellesu piše u ponedjeljak o češkom predsjedniku Vaclavu Klausu u tekstu pod naslovom "EU igra na čekanje, dok Klaus uživa u ulozi posljednje prepreke (Lisabonskom) ugovoru".
Poredeći predsjednika Klausa sa češkim književnim junakom dobrim vojnikom Švejkom – Financial Times piše da se oni razlikuju jer je Švejk nasmijao milione čitalaca djela Karela Hašeka prije sto godina, dok predsjednik Klaus danas nimalo ne uveseljava čelnike EU-a.

Objašnjavajući detaljno Klausovu primjedbu u vezi s povratkom imovine sudetskim Nijemcima, list zaključuje da se smireno raspoloženje u sporu može objasniti poređenjem s ranijim sličnim slučajevima u historiji Unije.

Kao dosadašnje krize list navodi tzv "krizu prazne stolice" koju je 1965. izazvao tadašnji francuski predsjednik Charles de Gaulle, ništa manji zagovornik nacionalnog suvereniteta od Vaclava Klausa – krizu koju je Margaret Thatcher stvorila 80-tih godina oko britanske uplate u budžet E-a – i odbacivanje samoga Lisabonskog ugovora već tri puta na referendumima 2005. i 2008. u Francuskoj, Holandiji i Irskoj.

Niko ne zna koliko će Vaclav Klaus izdržati u protivljenju Lisabonskom ugovoru, za koje se smatra da nije demokratski utemeljeno – ali malo ko sumnja da će on na kraju morati popustiti, zaključuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: