Rasprava u parlamentu
51

Dobili su kritiku zbog dvostrukih aršina, slijede li promjene? Španija sutra razmatra priznanje Kosova

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Parlament Španije razmatrat će sutra inicijativu poslaničke grupe katalonskih separatista Junta, koja zahtjeva "priznavanje Republike Kosovo kao suverene države".
"Kongres poziva vladu da prizna Republiku Kosovo kao suverenu državu", navodi se u prijedlogu inicijative poslanika stranke koju je osnovao bivši katalonski predsjednik.

U obrazloženju inicijative, koje je objavljeno u zvaničnom listu parlamenta, kaže se da je Kosovo "država na Zapadnom Balkanu sa albanskom muslimanskom većinom, pravna i demokratska država sa oko 1,7 miliona stanovnika, koja je proglasila nezavisnost od Srbije 2008. godine i priznata je kao nezavisna država od 104 od 193 zemlje".

Podsjećajući na izjavu španske vlade iz oktobra 2021. godine da "Španija ostaje pri stavu da ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisnosti" Kosova jer je to "jednostrani akt", poslanici ove grupe ističu da "je vrijeme da uloži značajne napore da se pitanje Kosova riješi u okviru dijaloga Beograda i Prištine sporazumom u skladu sa međunarodnim pravom".

Iz EU Kosovo još, pored Španije, nisu priznali Kipar, Rumunija, Grčka i Slovačka.

Inače, Španija je u maju ove godine priznala državu Palestinu, što je izazvalo niz reakcija kosovskih političara, smatrajući da time Španija pokazuje dvostruke aršine.

Također, podsjetit ćemo da je u januaru ove godine Španija priznala kosovske pasoše, a s obzirom na raniju liberalizaciju viza sa šengen zonom, to znači da im je omogućeno i putovanje bez viza.