Svijet
0

Do završetka izgradnje ISS-a još 16 lansiranja šatlova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Do 2010. godine američka agencija za istraživanje svemira (NASA) izvest će 16 lansiranja brodova tipa šatl na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), saopćio je u ponedjeljak zvanični predstavnik NASA-e James Costrell na skupu predstavnika svemirske industrije u Moskvi.

"Izgradnja ISS-a bit će završena 2010. godine. Do tada, ako sve bude teklo prema planu, bit će poslano 16 brodova", izjavio je Costrell.

Predstavnik NASA-e je kazao da će za nekoliko mjeseci pomoću šatlova biti lansirani evropski i japanski naučni moduli. Ka ISS-u će uskoro letjeti i evropski teretni brod ATV i japanski HTV, prenijela je agencija Itar-Tass.

Rusija isto tako planira realizirati nekoliko zajedničkih projekata s inozemnim partnerima, izjavio je predstavnik Instituta za svemirska istraživanja Lav Zeljoni.

Između ostalog, 2009. godine bit će lansiran svemirski uređaj "Fobos-Grunt" koji ima zadatak da do 2011. godine dostavi na Zemlju uzorke tla Marsa.

Predstavnik instituta Zeljoni je rekao kako se radi na tome da ruski projekt "Fobos-Grunt" bude usaglašen s projektom Evropske svemirske agencije "Exo-Mars" koji se bavi slanjem evropskog naučnog modula na Mars.