{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do kraja ove godine, polovica svjetskog stanovništva živjet će u gradovima

F
2.3.2008. u 08:13
0
0
Do kraja ove godine, polovica svjetskog stanovništva živjet će u gradovima
0
Do kraja ove godine, polovica svjetskog stanovništva živjet će u gradovima
Do kraja ove godine, po prvi puta u povijesti ljudskog roda, polovica svjetskog stanovništva živjet će u urbanim centrima, rečeno je u revidiranoj populacijskoj studiji Ujedinjenih naroda.
Autori studije također prognoziraju da će se stanovništvo gradova u svijetu gotovo udvostručiti, na 6.400.000 ljudi, do 2050. godine.

Nalazi izvještaja Ujedinjenih naroda impliciraju da se urbana područja moraju pripremiti da u slijedeća četiri desetljeća apsorbiraju ogroman broj ljudi. Demografski stručnjaci u svjetskoj organizaciji kažu da rast gradova neće izazvati samo migracije iz ruralnih područja, nego i transformacije mnogih ruralnih područja u urbana središta.

Hania Zlotnik, direktorica UN-ovog Odjela za stanovništvo, kaže da će se najveći dio tog rasta dogoditi u malim gradovima, a ne u mega-velegradovima poput Tokija, New Yorka ili Mexico Cityja.

"Pod malim gradovima podrazumijevamo gradove s manje od pola miliona stanovnika tokom tog vremena. Za gradove s više od pola miliona stanovnika, točno znamo koji su i gdje su. No, za one s manje ne znamo točno gdje su jer ih ima na desetke hiljada. Važno je shvatiti da je ono što nas čeka – rađanje novih gradova", kazala je.

Najveći dio populacijskog rasta očekuje se u manje razvijenim regijama, posebno u Aziji. Ponajviše zbog brze urbanizacije Kine, Azija će postati 50 posto urbana u slijedećih 15 godina, kaže Hania Zlotnik. Urbana populacija Afrike će se, kako se očekuje, utrostručiti u slijedeća tri desetljeća.

Hania Zlotnik kaže da se urbana središta gledaju kao ekonomski dinamična, privlačna za ulaganja i kao kreatori radnih mjesta. Ironično je, kaže ona, da će poboljšanja u ruralnim područjima dovesti do pada broja stanovnika u tim krajevima.

"Obično razvitak ruralnih područja podrazumijeva veću produktivnost poljoprivrede. No, da bi to postigli, manje ljudi treba biti u pojloprivrednoj proizvodnji, jer se produktivnost mjeri uloženim radom. Dakle, poljoprivreda više postaje agrobiznis, a agrobiznisu treba manje ljudi. Kad se to dogodi, treba pronaći zaposlenja za suvišnu radnu snagu iz poljoprivrede", dodala je Zlotnik.

Ovaj izvještaj predstavlja prvi pokušaj Ujedinjenih naroda da se izrade urbane projekcije toliko daleko unaprijed kao što je 2050. godina. Izvještaj se temelji na pretpostavci o daljnjem smanjenju stopa rođenja. Ukoliko stope plodnosti ostanu kakve su sada, svjetsko će stanovništvo dostići brojku od 8 milijardi do 2050.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: