Svijet
0

Do juna dogovor o ustavu EU?

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je zemlje Evropske unije da se do samita u junu dogovore o ustavu Unije, prenosi Deutsche Welle.

Učesnici nezvaničnog samita u Sintri pored Lisabona, koji se inače završava u nedjelju, istakli su da je od ključnog značaja da "se Evropi povrati kapacitet da djeluje kako bi se suočila sa izazovima globalizacije".

Oni su pozvali da se 21. i 22. juna, na samitu EU, iznađe rješenje o okvirima Ustava i planu koji bi vodio ka ratifikaciji tog dokumenta, prije evropskih izbora zakazanih za proljeće 2009.

''Moja uloga, kao predsjedavajućeg vijeća je da pronađem pravu ravnotežu između svih interesa. U našem je interesu i naša je odgovornost da omogućimo Evropi da djeluje u izazovima sa kojima se suočavamo. Sigurna sam da ćemo u tome uspjeti ukoliko ostanemo ujedinjeni, ukoliko radimo zajedno", izjavila je Merkel.

Spominjući "brojne zahtjeve i primjedbe" zemalja članica EU, Angela Merkel je rekla i da je "u potpunosti svjesna velikih poteškoća koje su u prošlosti postojale u iznalaženju dogovora, posebno o ustavnim pitanjima".

Predsjednik Evropske komisije, koji također učestvuje na mini samitu EU je ocijenio da, ukoliko zemlje EU nastave da se svađaju oko ustava, to može umanjiti uticaj Unije na svjetskoj sceni. EU treba da se bavi globalnim pitanjima kao što su energetska sigurnost, klimatske promjene i migracije, a Ustav će poboljšati zajednički odgovor, rekao je Jose Manuel Barroso.

Angela Merkel je, kada je preuzela predsjedavanje Unijom, kao svoj prioritet odredila oživljavanje Ustava. Očekuje se da novi, skraćeni tekst povelje, pokrije samo ključne reforme kao što su dugoročni predsjedavajući EU, ministar vanjskih poslova i uprošteni sistem glasanja, zasnovan na broju stanovnika zemalja.

Visoki zvaničnici EU sastaju se u utorak u Berlinu, na prvom zajedničkom zasjedanju na kome će biti riječi o okvirima novog skraćenog teksta o reformi institucija EU.