{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 2050. godine petina EU biće muslimanska

S
9.8.2009. u 09:44
0
63
Do 2050. godine petina EU biće muslimanska
0
Do 2050. godine petina EU biće muslimanska
Do 2050. godine petinu stanovništva Evrope činiće muslimani, piše britanski "Daily telegraph".
Danas, u 27 zemalja EU muslimani čine svega pet odsto stanovništva, a rastući broj doseljenika iz muslimanskih zemalja, u kombinaciji sa niskim natalitetom starosjedilačkog evropskog stanovništva, znači da će do 2050. muslimani činiti 20 odsto stanovništva Evrope, predviđaju statističari.

U istraživanju lista ističe se da će Britanija, Španija i Holandija imati i veći procenat muslimanskog stanovništva u kraćem vremenskom periodu.

Velika Britanija, koja sada ima 20 miliona manje stanovnika nego Njemačka, prema ocjenama statističara, do 2060. godine biće najnaseljenija zemlja EU sa 77 miliona stanovnika.

U istraživanju se navodi da se zvaničnici ne bave dovoljno ovim pitanjem i ne suočavaju se sa, kako se navodi, "demografskom tempiranom bombom".

Stručnjaci ističu da se ne razgovara dovoljno o uticaju promjene populacije na sve sfere života, od obrazovanja do stambenog pitanja, od inostrane politike do penzija.

Iako neke ankete pokazuju da u muslimanskim zajednicama nije došlo do porasta radikalizacije, one ipak nisu dovoljno integrisane i postoji opasnost od socijalnih nemira u narednim decenijama, piše "Telegraf".

Najveći procenat muslimana, devet odsto, živi u Francuskoj, a u Marseju oni već sada čine 25 odsto stanovništva.

Isti procenat muslimanskog stanovništva je i u Roterdamu (Holandija), dok u Londonu i Kopenhagenu (Danska) muslimani čine 10 odsto stanovništva.

Najveći priliv muslimanskog stanovništva zabilježila je Španija, gdje se u proteklih 10 godina naselilo skoro milion Marokanaca.

Njihovi planovi da izgrade nove džamije u poslednje vrijeme nailaze na otpor lokalnog stanovništva, piše "Telegraf", konstatujući da će nova evropska demografija prisiliti političare da se pozabave ovim osjetljivim pitanjem što prije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: