Teške riječi
86

Dmitrij Medvedev zaprijetio približavanjem "nuklearne apokalipse" zbog zapadne pomoći Ukrajini

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, izjavio je da je opasnost od nuklearnog sukoba porasla, a isporuke oružja Ukrajini približavaju "nuklearnu apokalipsu".

"Je li prijetnja nuklearnog sukoba prošla? Ne, nije prošla. Povećala se. Svakim danom isporuke stranog oružja Ukrajini u konačnici se približava ova ista nuklearna apokalipsa. Imam osjećaj da do određenog trenutka nisu vjerovali i nisu vidjeli kolika je odlučnost Rusije, niti njena predsjednika ili vrhovnog komandanta, da učini ono što smo mi učinili. I krivo su se izračunali. Posljedice su puno kompliciranije nego što su mogle biti da su s nama potpisali dokument u decembru," kazao je Medvedev.

Medvedev je vjerojatno mislio na sporazum koji je predložila Ruska Federacija u decembru 2021. o "neširenju NATO-a" i "pomicanju" granica Saveza na stanje iz 1997. godine prije pridruživanja bivših članica Varšavskog pakta.

Posljednji put pitanje ruske nuklearne prijetnje pokrenuto je u februaru u vezi s odlukom Moskve da se povuče iz Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START III).

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je kritizirao plan Velike Britanije da Ukrajinu opskrbi granatama s osiromašenim uranom, neistinito tvrdeći da se radi o oružju s "nuklearnom komponentom".

Dmitrij Medvedev je 20. marta zaprijetio da će pokrenuti raketni napad na Međunarodni kazneni sud u Hagu, koji je ranije izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi s deportacijom ukrajinske djece u Rusiju.