Svijet
0

Dmitrij Medvedev novi predsjednik Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dmitrij Medvedev u srijedu je inauguriran za trećeg predsjednika Rusije nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine. Ceremonija je u kremaljskoj palači održana je pred 2.400 pozvanih gostiju.

Medvedev (42) pobijedio je velikom većinom na martovskim predsjedničkim izborima. Svečano proglašenje predsjednikom i polaganje zakletve vrhunac su njegovog naglog uspona iz anonimnosti.

Iako je Vladimir Putin (55) predao vlast, njegova centralna uloga na ceremoniji odražava, međutim, njegovu ključnu ulogu u budućoj ruskoj politici.

Putinu je ustavnim odredbama zabranjeno da se natječe za treći uzastopni predsjednički mandat na martovskim izborima. Analitičari, ipak, tvrde da će on ostati ključna ličnost u administraciji Medvedeva nakon što preuzme novi položaj premijera, moguće čak i u četvrtak.

Ceremonija inauguracije održana je u kremaljskoj veličanstvenoj dvorani Svetog Andreja. Počela je ulaskom svečane straže koja je unijela simbole predsjedničke vlasti.

Iako kratka, inauguracija nije bila skromna: uz rusku zastavu, predsjednička knjiga i primjerak ruskog ustava unešeni su u dvoranu u kojoj je Putin držao govor prije nego što je predao dužnost Medvedevu.

Pompezna ceremonija izraz je novog samopouzdanja koje resursima bogata Rusija sada osjeća, javljaju dopisnici.

Dok je Medvedev vodio predizbornu kampanju kao Putinov miljenik i vezao se za politiku svog mentora čim je njegova pobjeda bila poznata, analitičari tvrde kako nije iznenađujuće da će Putin nastaviti igrati centralnu ulogu nakon smjene vlasti.

Liberalni ekonomist Medvedev obavljao je dužnost Putinovog prvog zamjenika premijera i predsjedavajućeg Gazproma - ruske moćne monopolske naftne kompanije.

Njegove veze s predsjednikom bile su, međutim, mnogo dublje. Pravnik po struci, Medvedev je u 1990-im bio asistent na Državnom univerzitetu St. Petersburga kada je postao stručni konsultant gradonačelnika - Vladimira Putina.

Analitičari tvrde kako se čini da će se njihovo partnerstvo nastaviti. Pitanje - ko ima stvarnu vlast u Kremlju nastavit će, međutim, da fascinira, zbunjuje i začuđava, javlja dopisnik BBC-a iz Moskve James Rodgers.

Putin će postati najpopularniji ruski političar u doglednoj budućnosti, što će mu davati golemi uticaj nad čovjekom koga je odredio za nasljednika, javlja dopisnik BBC-a.

Netolerancija Kremlja prema nezadovoljnim Rusima pokazala se u utorak kada je policija uhapsila nekoliko desetaka ljudi koji su se spremali protestirati uoči planiranog mitinga Druge Rusije, opozicijske grupe koju predvodi bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov.