Jemen
0

Djevojčica od 12 godina umrla na porođaju

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedna 12-godišnja djevojčica iz Jemena, koju su primorali da se uda, umrla je tokom porođaja, saopštila je danas jemenska Organizacija za zaštitu djece.

Organizacija je saopštila da ljekari nisu bili u stanju da je spasu djevojčicu Favziju Abdulah Jusufu, te da je tokom komplikovanog porođaja preminula i beba.

Djevojčica, koja je odrasla u siromašnoj porodici sa ocem koji je bolestan, morala je da napusti školu i uda  se kada je imala 11 godina, a godinu dana kasnije je zatrudnila, navodi se u saopštenju grupe.

 "Nedostatak  propisa koji će određivati minimalnu starosnu dob za brak sprečava lokalne zvaničnike da zabrane sklapanje brakova među djecom, posebno  za djevojčice, ili da kazne roditelje i supružnike za jezive posljedice takvih brakova", navodi se u saopštenju grupe, dodajući da su ovakvi brakovi rašireni na obali Crvenog mora u Jemenu.

Sud u Jemenu je prošle godine odobrio je razvod jednoj osmogodišnjoj djevojčici koju je njen nezaposleni otac natjerao da se oženi muškarcem starijim 20 godina.