|

Djevojčica iz Kine probudila se iz kome

Djevojčica iz Kine probudila se iz kome
0
F
FENA
12.12.2008. u 12:12
0
komentara
0

dijeljenja
Djevojčica iz Kine probudila se iz kome Foto: Ilustracija
Djevojčica koja je preživjela trovanje ugljenmonoksidom u spavaonici svoje škole u sjevernoj Kini gdje je svih 11 njenih kolegica umrlo probudila se iz kome, saopćio je u petak obrazovni zvaničnik.
Cai Maomao (11) probudila se u četvrtak nakon deset dana provedenih u komi, izjavio je za Associated Press zvaničnik Biroa za obrazovanje u Yulinu. Zvaničnik, koji se predstavio samo po imenu Li, nije dao druge detalje.

Dvanaest učenica četvrtog razreda pronađeno je otrovano u njihovoj spavaonioci u srednjoj školi Duizilang u gradu Yulinu pokrajine Shaanxi 2. decembra. Policija je ranije izjavila lokalnim medijima da je osjetila isparenja peći na ugalj tokom noći, koja su zatrovala učenice.

Cai je u stanju da se prisjeti imena svojih nastavnika i roditelja, ali zahtijeva "dodatni tretman", javila je zvanična novinska agencija Xinhua, ne dajući dodatne detalje.

"Naša kćerka vratila se svijesti u četvrtak, ali ona je još prilično slaba i ima izvjesnih teškoća u govoru", navela je Xinhua izjavu djevojčicine majke Cai Xingqiang.

Lokalni vladini zvaničnici su smijenjeni, a nastavnici uhapšeni kratko nakon nesreće. Porodica svake od preminulih djevojčica dobila je odštetu u vrijednosti oko 29.000 dolara, javila je Xinhua.

Detektori za ugljenmonoksid nisu dio neophodne opreme u kineskim školama iako je ministarstvo obrazovanja prošle godine zatražilo od škola koje to mogu sebi priuštiti da ugrade detektore ukoliko koriste ugalj za grijanje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.