Nakon deset dana
0

Djevojčica iz Kine probudila se iz kome

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Djevojčica koja je preživjela trovanje ugljenmonoksidom u spavaonici svoje škole u sjevernoj Kini gdje je svih 11 njenih kolegica umrlo probudila se iz kome, saopćio je u petak obrazovni zvaničnik.

Cai Maomao (11) probudila se u četvrtak nakon deset dana provedenih u komi, izjavio je za Associated Press zvaničnik Biroa za obrazovanje u Yulinu. Zvaničnik, koji se predstavio samo po imenu Li, nije dao druge detalje.

Dvanaest učenica četvrtog razreda pronađeno je otrovano u njihovoj spavaonioci u srednjoj školi Duizilang u gradu Yulinu pokrajine Shaanxi 2. decembra. Policija je ranije izjavila lokalnim medijima da je osjetila isparenja peći na ugalj tokom noći, koja su zatrovala učenice.

Cai je u stanju da se prisjeti imena svojih nastavnika i roditelja, ali zahtijeva "dodatni tretman", javila je zvanična novinska agencija Xinhua, ne dajući dodatne detalje.

"Naša kćerka vratila se svijesti u četvrtak, ali ona je još prilično slaba i ima izvjesnih teškoća u govoru", navela je Xinhua izjavu djevojčicine majke Cai Xingqiang.

Lokalni vladini zvaničnici su smijenjeni, a nastavnici uhapšeni kratko nakon nesreće. Porodica svake od preminulih djevojčica dobila je odštetu u vrijednosti oko 29.000 dolara, javila je Xinhua.

Detektori za ugljenmonoksid nisu dio neophodne opreme u kineskim školama iako je ministarstvo obrazovanja prošle godine zatražilo od škola koje to mogu sebi priuštiti da ugrade detektore ukoliko koriste ugalj za grijanje.